Krismöte hos norska Arbeiderpartiet – efter sexanklagelser

Publicerad 2018-01-02

Flera kvinnor riktar nu nya anklagelser om opassande sexuellt beteende mot norska Arbeiderpartiets vice ordförande, Trond Giske.

I dag klockan 13 samlas partiledningen för ett krismöte.

– Ingen av de anmälningar jag har fått är grundlösa, säger partiledaren Jonas Gahr Støre till NRK.

Innan jul framkom det att norska Arbeiderpartiets vice partiledare Trond Giske utsatt en kvinnlig ungdomspolitiker för ”oönskad sexuell uppmärksamhet”. Kvinnan hade i samband med händelsen, som skedde flera år tillbaka i tiden, valt att hoppa av politiken.

Giske beklagade att han uppträtt på ett sätt som drabbat enskilda och sjukskrev sig den 22 december.

Nu har flera nya anklagelser riktats mot Giske, vilket fått honom att lämna politiken på obestämd framtid. Samtidigt har han på Facebook gått till attack mot "falska påståenden som läckts till medier".

Sätter sig i krismöte

I dag sätter sig Arbeiderpartiets partiledning, som redan är pressad efter att ha gjort sitt sämsta val på 16 år under hösten, i krismöte kring de nya uppgifterna.

Partiledare Jonas Gahr Støre säger att han tror på kvinnornas vittnesmål.

– Ingen av de anmälningar jag har fått är grundlösa, säger Støre i en intervju med NRK.

Giske har pekats ut av flera kvinnor inom Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Exakt vad som har hänt är inte helt klarlagt, men partiledaren har tidigare bekräfta att flera kvinnor berättat om hur Trond Giske tidigare utsatt dem för "obehagligheter av sexuell karaktär".

Vill tillbaka till politiken

Trond Giske har trots anklagelserna signalerat att han vill tillbaka till politiken.

Under tisdagen samlas partiledningen för att diskutera igenom hur man ska hantera frågan. Man ska då också ta ställning till om det handlat om sexuella trakasserier och om Giske brutit mot någon sorts regelverk.

– Vi har också ansvaret att lägga fram anklagelserna för Giske, så att han kan få ge sin version, säger Støre till VG.

Följ ämnen i artikeln