Till slut: Larsson har anmält sidoverksamhet till riksdagen

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2016-05-17

Margareta Larsson, avhoppad SD-ledamot och Jimmie Åkessons svärmor, tar ut fullt riksdagsarvode – utan att gå dit.

I förra veckan ljög hon och sa att hon anmält sin sidoverksamhet, en ayurvedisk massagesalong, till riksdagen – något hon inte gjort.

I dag lämnade Larsson till slut in intyg om verksamheten.

Riksdagsledamoten Margareta Larsson är politisk vilde sedan hon hoppade av SD – men aldrig på plats i riksdagen.

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att SD-ledaren Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson, tidigare riksdagsledamot för SD men numera politisk vilde, tar ut fullt arvode från riksdagen på 62 400 kronor i månaden. Detta trots att hon inte gått dit sedan september förra året då hon lämnade partiet.

Samtidigt avslöjades att Larsson driver en ayurvedisk massagesalong i sin hemkommun Tyresö utanför Stockholm. Hon uppgav att hon anmält denna sidoverksamhet till riksdagen – något hon enligt lag måste göra. Men detta stämde inte när Aftonbladet kontrollerade uppgiften.

– Jag var säker på att jag hade gjort det. Det är snurrigt ibland med saker. Jag hade för mig att jag gjort det, det var en miss helt enkelt, sa Larsson.

Tänker inte avsäga sig sin plats

Under tisdagsmorgonen anmälde hon dock sin sidoverksamhet, berättar Mats Carlfeldt på Riksdagens centralkansli.

– Anmälan kom in under morgonen, säger han.

Margareta Larsson har fått hård kritik för sitt agerande. Men hon har inga planer på att varken avsäga sig sin riksdagsplats eller att börja gå dit.

– Jag tänker ha det upplägget jag har bestämt mig för, har hon sagt.

Jimmie Åkesson har varit skarpt kritisk till sin svärmor – som han inte längre har någon kontakt med.

– Det är viktigt att understryka att Margareta Larsson lämnat partiet, och vi saknar möjligheter att agera. Givetvis är vår inställning att en ledamot som inte längre företräder partiet ska lämna sin plats, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.