V pressar på för högre flygskatt för dem som reser mest

Jonas Sjöstedt: Alla Carl Bildtare måste ändra sig mest

Publicerad 2019-02-12

Den som flyger mest ska betala mest i skatt.

Det kommer Vänsterpartiet driva i EU-valet.

– Alla Sveriges Carl Bildtare måste ändra sin livsstil mest, för det är de som orsakar störst utsläpp, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I helgen håller Vänsterpartiet EU-valskonferens i Norrköping. Där ska plattformen inför EU-valet den 26 maj spikas.

Kampen mot högerextremism och för ett bättre klimat blir V:s två prioriterade frågor.

”Då jäklar ska man betala”

På klimatområdet vill man driva på EU för höjda ambitioner.

Bland annat föreslår man utbyggd tågtrafik med nattåg genom Europa. Men också en progressiv flygskatt, alltså mer skatt för dem som flyger mest.

Enligt beräkningar från tankesmedjan ”New Economics Foundation” görs 70 procent av alla flygresor av 15 procent av befolkningen. De har dessutom högre inkomster än andra.

Sjöstedt liknar gruppen vid Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister, som ofta lägger ut flygbilder i sociala medier.

– Flyger man en gång tycker jag inte man ska betala så mycket flygskatt, många behöver hälsa på en släkting eller åka på semester någon gång. Men flyger man fler gånger, då tycker jag man ska betala mer skatt och är man som Carl Bildt och flyger hela tiden, då jäklar ska man betala flygskatt.

Varnar för klimatbakslag

Samtidigt som klimatfrågan ökar i intresse menar Sjöstedt att Sverige riskerar att gå emot ett klimatbakslag.

Detta på grund av Stefan Löfvens nya S/MP-regering och samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna, där man enats om att sänka skatten för höginkomsttagare.

– Det blir en politik för dem som tjänar mest, som kan flyga mer och skaffa ännu fler bilar. De behöver inte ändra sig ett dugg medan miljöskatterna ska betalas av alla, även låginkomsttagaren som måste ha en bil och bor på landsbygden.

Detta kan upplevas orättvist och minska det folkliga stödet för klimatfrågan, menar Sjöstedt.

– Dramatiska nedskärningar i utsläppen måste kombineras med rättvisa, jämlikhet och möjlighet att bo på landsbygden.

Tåg till Pajala

Liksom många andra försöker Jonas Sjöstedt och hans familj att minska sina klimatavtryck.

– Jag försöker att inte flyga inrikes. Om en vecka ska jag till exempel till Pajala och då tar jag tåget. Och i och med att vi har vardagen i Stockholm så har vi ingen bil och vi lagar dessutom mest vegetariskt.

Men de största förändringarna kan inte läggas på enskilda, slår Sjöstedt fast. I stället menar han att det är ”de största utsläpparna” som måste minska sina utsläpp, däribland oljebolag och basindustri.

Nobbar kärnkraft

Men att jobba för mer kärnkraft, som ibland förs fram som en klimatlösning, ger han inte mycket för.

– Det är som att satsa på faxen – gårdagens teknik. Utvecklingen i dag gör det billigare och snabbare att bygga ut det förnybara.

 


Det här är Jonas Sjöstedt

  • Namn: Tor Jonas Sjöstedt
  • Ålder: 54 år
  • Yrke: Vänsterpartiets partiledare sedan 6 januari 2012. Riksdagsledamot och tidigare EU-parlamentariker. Metallarbetare. Författare, bland annat skrivit tre kriminalromaner.
  • Bor: I en andrahandslägenhet i Stockholm och hus i Umeå.
    Familj: Hustrun Ann Måwe, dottern Karin och tvillingarna Tor och Greta
  • Inkomst: Riksdagsarvode på 66 900 kronor, men inom V finns ett system med partiskatt som gör att Sjöstedt, utöver ordinarie skatt, får betala en del av sin lön till V och behålla knappt 29 000 kronor per månad själv. 
  • Kuriosa: Tittar gärna på Melodifestivalen med sina barn. ”Har två elvaåringar, så det går inte att undgå Mello. Jag ska på finalen med sonen, de får gå vartannat år.” Har dock inte röstat ännu, vill höra alla låtar innan han utser sin favorit.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!