Amanda Lind hyllar Greta Thunberg: ”Pondus och kunskap”

Kulturministern om kulturen, kärleken, klimatet – och håret

Uppdaterad 2019-02-19 | Publicerad 2019-02-03

De har sina signifikanta frisyrer gemensamt. Och engagemanget för klimatet.

Nya kulturministern Amanda Lind (MP) hyllar 16-åriga stjärnskottet Greta Thunberg.

– Hon har pondus och kunskap. Det påminner oss alla om att det inte finns tid att vänta, säger Lind.

Sedan statsminister Stefan Löfven (S) presenterade sina ministrar är det ett statsråd som verkligen stuckit ut – Amanda Lind, 38.

Hon är yngst i regeringen och diskussionerna om hennes lämplighet drog igång direkt.

Med valet av Amanda Lind tycks Socialdemokraterna för evigt ha släppt kulturpolitiken. Det är ett strategiskt misstag av Stefan Löfven, men också en provokation mot alla oss som anser att kultur och media kräver kunskap, intellektualitet och nyfikenhet.” skrev till exempel Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg efter utnämningen.

Snart fick Amanda Lind försvara hur hon tänkte som, bara en dag före utnämningen, framhöll de insatser som MP:s avsatte minister Mehmet Kaplan gjort.

– Mehmet Kaplan är en del av Miljöpartiets historia och i inlägget tackade jag, i min roll som partisekreterare, alla de gröna statsråd och medarbetare som arbetat för oss under vår första mandatperiod i regering. Att han avgick var rätt och riktigt.

Van vid frisyr-frågor

Att kulturministern är gift med multikonstnären Björn Ola Lind, läser Camilla Läckberg på tåget och har sysslat med lajv tidigare, är annat som väckt uppmärksamhet.

Men allra mest har den frisyr hon haft sedan 20-årsåldern, dreadlocksen, diskuterats.

– Vad gäller mitt hår så är det frågor som jag är van att få och alltid har fått. Sedan har jag erfarenheten av att när man ställt sina frågor så är det inte intressant längre. Så tror jag det kommer att bli nu också.

Att det blir liv om en kulturminister är i dag mer regel än undantag. Även hennes föregångare Alice Bah Kuhnke (MP) blev starkt ifrågasatt.

– Kulturfrågor väcker känslor och människor som jobbar och verkar inom kultursektorn ska ha åsikter, därför är det också naturligt att kulturministerposten diskuteras. Sedan tror jag att det är en post med höga förväntningar. Man vill ha ett statsråd som tar strid för kulturen. Det tror jag bidrar till att det ofta blir diskussion.

Norrdans och jazzkvällar

Själv konsumerar Amanda Lind kultur i många former.

– Jag försöker ta del av kulturlivet så mycket jag hinner, inte minst i Härnösand där jag bor. Det kan vara allt i från att gå på ”Norrdans”, det internationella danskompaniet, till teater, jazzkvällar, konstutställningar. Det är sådant jag gärna gör med min familj. Jag är ganska mycket av en allätare som uppskattar många former av kultur.

Amanda Linds föregångare uppfattades ibland som en aktivist under sin tid i regeringen.

Under brinnande kris i Svenska Akademien gick Bah Kuhnke till jobbet i knytblus och visade det i sociala medier. Vilket sågs som ett stöd för Sara Danius i konflikten, något ministern senare förnekade och menade handlade om jämställdhetsfrågor i stort.

Skulle du kunna göra ett sådant ställningstagande?

– Att vara statsråd handlar både om att bedriva politik och att driva opinion. Jag hoppas kunna vara ett statsråd som står upp för kulturen, demokratin och andra viktiga frågor i vår fyrpartiöverenskommelse. Alice Bah Kuhnke och jag kommer från samma parti och har samma politiska program som vi jobbar utifrån. Så jag ligger nära henne politiskt.

Fri press

Amanda Lind träffade sin man när hon sommarjobbade på Länsmuseet i Härnösand 2005. Kärleken är också anledningen till att hon flyttade från Umeå, där hon studerade till psykolog.

– Vi delar kulturintresset. Det är positivt. Sedan är ju han konstnär och hans konst och det han gör är en del i hans yrkesliv och identitet.

Har uppmärksamheten kring honom, efter utnämningen av dig, skymt ditt nya uppdrag?

–Jag kan tänka att det är samma där som med mitt hår, att man är nyfiken på mig som person och att jag som kulturminister har en man som jobbar inom kulturområdet. Sedan är det inte något som påverkar min roll som statsråd. Det här är frågor som jag skulle ha jobbat med ändå, och som jag brinner för, oavsett min mans yrkesliv.

Amanda Lind är även ansvarig för frågor som rör demokrati och idrott.

På demokratiområdet menar hon att det finns många viktiga frågor men nämner särskilt en fri och tillgänglig granskande press, däribland lokaltidningarnas möjlighet att överleva, och vikten av att människor är delaktiga i demokratin, även mellan valen.

Dessutom hat och hot mot förtroendevalda, konstnärer och journalister.

– Det är inte acceptabelt i en demokrati och det gör att människor kan tveka om att ta steget in i politiken och kan göra att journalister och konstnärer tystas. Där måste samhället markera tydligt och också skärpa den lagstiftning som krävs.

Gillar Luleå hockey

När det gäller idrott så är hon en varm anhängare av Luleå hockey och har själv spelat tennis i unga år.

En het fråga på området är om regeringen ska gå in med säkerhetsgarantier för ett vinter-OS i Stockholm 2026. Amanda Lind framhåller att regeringen ännu inte bestämt sig, frågan ska behandlas under året.

– Så det får jag återkomma om. Men jag tycker så klart att det är positivt att Sverige är en av slutkandidaterna. Det är ett styrkebesked för svensk idrott och det är bra att Sveriges olympiska kommitté har ett ordentligt hållbarhetstänk i sitt förslag, att man inte ska bygga nya skrytbyggen utan nyttja de arenor som finns och söka samverkan med olika städer.

Är den typen av arrangemang, där människor flyger in från hela världen, försvarbara i dag? Med klimathotet som hänger över oss.

– Stora idrottsevenemang kommer att fortsätta, däremot måste man jobba ordentligt med hållbarhetsaspekterna. Men det gäller alla sektorer, att vi behöver ställa om till fossilfria transporter och hållbar resursanvändning. Om Stockholm/Åre skulle stå som värd så förväntar jag mig väldigt höga ambitioner på hållbarhetsområdet. Det kan handa om många saker, allt ifrån att inte bygga nya stora arenor och nyttja det som finns, till att sköta logistiken på ett bra sätt och säkerställa möjligheten att transportera sig fossilfritt.

Hyllar Eko-Pippi

Amanda Lind gick med i Miljöpartiet 1999, efter att ha engagerat sig i globala frågor genom kyrkan. Hennes pappa är präst.

När Lind tog över som partisekreterare i MP 2016 satte hon klimatfrågan helt i fokus. I valet i höstas, när hon var ansvarig för MP:s kampanj, valde de gröna att helt inrikta sig på klimathotet och vikten av att agera nu.

Men trots sommarens bränder och synliga klimateffekter misslyckades MP med att skapa ett folkligt engagemang – och tappade rejält i valet.

En som däremot lyckats höja den folkliga temperaturen i klimatfrågan är Greta Thunberg, 16. Hon började med skolstrejk och har nu talat både på klimattoppmötet i Katowice och inför ekonomiska höjdare i Davos.

I dag är hon känd över hela världen som en Eko-Pippi i flätor som driver på världens ledare för förändring.

Amanda Lind är imponerad av den unga klimatkämpen.

– Att så många lyssnar på Greta tror jag beror på att hon talar klartext och är så ung, det är ju de ungas framtid vi spelar med. Det väcker väldigt stor beundran, hos mig och hos andra. Hon har sådan pondus och kunskap. Det påminner oss alla om att det inte finns tid att vänta. Om det ska bli förändring i alla delar behövs det både ett folkligt engagemang och fler partier som arbetar med frågan. Där har Greta gjort en fantastisk insats.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Greta Thunberg.

Det här är Amanda Lind

Namn: Amanda Sofia Margareta Lind.

Ålder: 38 år, yngst i regeringen.

Yrke: Kulturminister, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet och kommunalråd i Härnösand, bland annat sysslat med kultur och idrottsfrågor. Utbildad psykolog.

Bor: Villa i Härnösand, inneboende i en lägenhet i Stockholm. Uppväxt i Luleå. Pluggat i Umeå.

Familj: Make och två barn samt två vuxna bonusbarn.

Tjänar: 136 000 kronor per månad i statsrådsarvode.

Läser just nu: Torgny Lindgren, Klingsor. Har en tanke om att läsa Västerbottensförfattarna eftersom jag själv har rötterna där. (Hennes mamma är från Norsjö och pappa från Lycksele).

Favoritkultur: Om jag måste välja – att läsa.

Lyssnar på: Svensk folkmusik som Folk och rackare, och svenska vissångare som Lars Winnerbäck och Laleh.

Tittar på: Nyheter, nyhetsprogram och magasin, Vinterstudion och serier som till exempel ”Vår tid är nu”.

Streamingtjänster: Det finns några sådana i hushållet, tittar på till exempel ”House of cards” och ”Homeland”.

Morgonvanor: Läser genom dagstidningarna, både de nationella men också lokaltidningen. Dricker kaffe till.

Äter: Allätare, försöker äta vilt och fisk. Jagar inte själv men min pappa gör det och fyller vår frys ibland. Och det går ju också att köpa viltkött i många butiker.

En ledig helg: Då umgås jag självklart med min familj och gör gärna en utflykt i naturen. Är det vinter, gärna slalom. Umgås med vänner.

 

Amanda Lind om...

Hur ett statement för henne som kulturminister skulle lyda:

– Jag vill vara en kulturminister som både värnar den fria kulturen, kulturens egenvärde och står upp för kulturens egenvärde. Men också en kulturminister som jobbar för tillgänglig kultur för alla i hela landet.

• Lokaltidningarnas överlevnad:

– Det är en avgörande fråga för demokratin att det ska finnas granskande journalistik i hela landet. Det ska inte finnas några vita fläckar. Vi sjösatte en ny mediepolitik förra mandatperioden med ett nytt system för mediestöd, bland annat med särskilda medel för att täcka vita fläckar. Det kommer jag att följa och se om det är tillräckligt. En annan del blir den sänkta digitalmomsen, som förhoppningsvis träder i kraft i sommar. Det här är en stor utmaning för hela mediesverige som hänger ihop med människors sätt att läsa och ta del av nyheter. Men icke desto mindre behöver vi säkerställa att det finns fria medier och granskande journalistik i hela landet.

Att hon och flera andra MP-statsråd erkänt att de testat cannabis:

– Jag vet inte om det är en fråga specifikt för miljöpartister. Jag tror att det är personer från flera partier som kan ha begått den här typen av misstag. För mig är det viktigt att vara öppen om det på en gång. Det är ingenting jag står bakom nu och MP och jag står helt bakom Sveriges restriktiva narkotikapolitik.