Japan bygger 22 nya kolkraftverk

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2020-02-07

Klimatförändringarna lamslog Japan med extremvärme och tusen döda.

Nu ska landet bygga 22 nya kolkraftverk – som väntas få förödande konsekvenser för klimatet.

– Japan tycker inte att kol är lika problematiskt som man gör i andra delar av världen, säger forskaren Mikael Höök.

I Sverige och i många andra EU-länder fasas kolkraft ut. Anledningen är att det anses vara oförenligt med målet att minska utsläppen så att den globala uppvärmningen hålls under 2 grader.

Men i delar av Asien går trenden i motsatt riktning.

De närmaste fem åren ska Japan bygga 22 nya kolkraftverk, enligt en artikel i New York Times. Anledningen är att Japan planerar att stänga sina kärnkraftsreaktorer efter olyckan i Fukushima 2011. Japan satsar även stort på att exportera kolkraftteknik till utvecklingsländer.

Kolkraftsplanerna har mötts av protester i Japan. Sommaren 2018 dog över tusen människor på grund av extremvärme som kopplas till klimatförändringarna. Japan har dessutom åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser med 26 procent till 2030 – något som enligt miljöorganisationer går stick i stäv med bygget av kolkraftverk.

En droppe i havet

Japans miljöminister Shinjiro Koizumi har tidigare sagt att landet i framtiden kommer att minska kolanvändningen – men att tiden inte är inne ännu.

– De ser kol som ett kostnadseffektivt, säkert och tillgängligt bränsle, säger Mikael Höök, forskare i fossila bränslen vid Uppsala universitet.

Mikael Höök, forskare i fossila bränslen vid Uppsala universitet

Enligt New York Times skulle de nya kraftverken släppa ut lika mycket som alla personbilar som säljs i USA årligen. Mikael Höök lägger dock till att det är en droppe i havet jämfört med Kinas enorma satsning på kolkraftverk. Kina planerar att bygga uppåt 500 nya kolkraftverk fram till 2030.

– Asien står för över 80 procent av världens kolanvändning och all kolanvändning i Asien ökar. Bilden att kolet fasas ut i världen stämmer helt enkelt inte. Japan är fortfarande en liten aktör och jag skulle vilja kalla dem för lite kluvna. De vill ha billig energi, samtidigt som de vill vara miljövänliga, säger Mikael Höök.

Pest eller kolera

Japan motiverar satsningen med att alternativet är att importera el från sämre förbränningsanläggningar utomlands. Mikael Höök säger att det ligger något i det argumentet, men att det likväl är dåligt för klimatet.

– Om det byggs toppmoderna kolkraftverk i ett land med bra miljölagstiftning behöver det inte vara lika farligt som att motsvarande kol hade bränts i Kina. Men det är lite som att jämföra pest och kolera där kolera är lite mindre farligt än pest.

Spelar det någon roll vad Sverige gör när Asien släpper ut så mycket?

– Japan använder 3 procent av väldens totala kolförbrukning. Kina använder 50 procent. Att Europa skulle kunna kompensera för det Kina använder, det går inte ihop. Men sedan finns andra argument. Att man kan vara ett gott exempel, ett föregångsland och visa att det är möjligt att ställa om.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag