Terrorism

Ygeman om IS-sympatisören: ”Upprörande”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

23-åringen arbetade med ensamkommande barn samtidigt som han spred IS-propaganda och uppmanade till jihad.

Efter Aftonbladets avslöjande har mannen lämnat sin tjänst och hans arbetsgivare har larmat Säpo.

Inrikesminister Anders Ygeman vill nu att polisen blir bättre på att upptäcka terror på nätet.

– Det här är upprörande, säger han.

Aftonbladet avslöjade i går att en 23-årig svensk man sprider IS-material och uppmanar till jihad. Samtidigt driver han en välgörenhetsorganisation där han samlar in pengar till svältande och arbetar på ett HVB-hem för ensamkommande barn.

– Jag vill betona att vi tar starkt avstånd från de åsikter som personen i fråga uttryckt och de sympatier han enligt uppgift hyser för antidemokratiska rörelser. Han arbetar inte hos oss längre, säger föreståndaren på HVB-hemmet.

”Har haft kontakt med Säpo”

Föreståndaren berättar att mannen sa upp sig själv under gårdagen.

– Vi har varit i kontakt med Säkerhetspolisen för att bidra med den information vi har, om det är något vi kan bistå med så gör vi gärna det.

Kan det finnas fler på arbetsplatsen som har den här typen av åsikter?

– Det kan finnas på alla arbetsplatser. Vi följer även alltid de riktlinjer Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fastställt för verksamhet som rör hem för vård eller boende (HVB).

Finns det anledning att tro att han har inspirerat de som bor på hemmet?

– Det här är inget vi har märkt av. Vi har aldrig fått några klagomål från ungdomar eller annan personal om att han betett sig olämpligt på arbetsplatsen.

Olagligt att rekrytera till terror

Föreståndaren säger att de har tydliga rutiner för hur anställda rekryteras. De gör bakgrundskontroller, begär ut utdrag från polisregister och tar stöd av arbetsförmedlingen.

– Efter gårdagens händelser inser vi att vi behöver införa ytterligare kontrollventiler när vi anställer medarbetare och vi arbetar just nu med att se över våra rekryteringsprocesser.

Från politiskt håll kommer också reaktioner på Aftonbladets avslöjande. Inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar uppgifterna för upprörande.

– Det visar att det finns mer att göra. Både finansiering och rekrytering av terror är brottsligt i Sverige, säger han.

Ygeman vill inte uttala sig om det aktuella fallet men säger att det är olagligt att rekrytera och samla in pengar till terror.

Polisen ska få ta del av krypterad information

Han vill nu att polisen blir bättre på att anmäla den här typen av innehåll på sociala medier, så att företagen kan plocka bort det. I höst tillsätts en utredning om så kallad hemlig dataavläsning, att polis och säkerhetspolis ska kunna ta del av krypterad information på sociala medier, något som i dag är svårt.

Hur reagerar du på att mannen arbetade på HVB-hem?

– Det är viktigt att huvudmannen för den verksamheten har koll på om de anställda som de har är lämpliga för uppgiften.

Verkar han vara lämplig?

– Nej det tycker jag inte.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, vill se över lagen för att komma åt människor som uppmanar till jihad.

– Att uppmana till våld är olagligt men vi har föreslagit att man ser över uppviglingslagstiftningen så den blir anpassad till en modern kontext.

”Ska inte jobba med människor”

Han tycker också det är bra att mannen inte längre arbetar kvar på HVB-hemmet.

– Han sprider våldsbudskap och antidemokratiska åsikter som de här barnen flyr ifrån. Han ska inte jobba med människor överhuvudtaget, allra minst barn och de som flyr från kriget i Syrien.

Säpos presschef Nina Odermalm Schei vill inte uttala sig om fallet men säger så här om hur myndigheten generellt arbetar med material som delas på nätet:

– Så fort det förekommer hot som kan vara riktade mot Sverige så tar vi dem på allvar och följer upp det.

Är det olagligt att sprida den här typen av IS-manualer?

– När det förekommer hot och hot om våld som kan vara riktat mot Sverige är vår uppgift att förebygga och förhindra det. Sedan är det åklagare som avgör om det ska inledas förundersökning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Konverterade till islam – blev terrorister
Publisert:

LÄS VIDARE

Samlar pengar till svältande – hyllar IS och uppmanar till jihad

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorism

Anders Ygeman

HVB-hem

Säpo

Sverige

Sociala medier

Johan Hedin