Paludan har inte en chans

Rasmus Paludan har inte en chans i riksdagsvalet.

Som tur är kommer hans parti Stram kurs inte ta sig in i den svenska lagstiftande församlingen.

Rasmus Paludan är den svenskdanske medborgare som utlöst de våldsamma upplopp som skakade flera svenska städer under påsken.

Han hade begärt, och fått, rätt att demonstrera och bränna Koranen. Det ledde till omfattande våldsamheter där bland annat yrkeskriminella deltog. 26 poliser skadades.

Men Paludan leder också ett parti, Stram kurs. Under onsdagen bekräftade Valmyndigheten att partiet ställer upp i höstens svenska val.

Han kommer inte att komma in. Ingen annan på riksdagslistan heller. Stram kurs har inte en chans.

För det första är det ytterst få som sympatiserar med en person vars gärningar leder till tårgasattacker, sårade poliser, förstörda polisbilar och och en allmän känsla av att något gått väldigt snett.

Rasmus Paludan.

För det andra har Rasmus Paludan inte ens lyckats i sitt hemland Danmark. Stram kurs fick 63 000 röster i valet till folketinget 2019. Det motsvarade en röstandel på 1,8 procent. Det innebar att Paludans parti inte klarade den danska riksdagsspärren på två procent.

I Sverige ligger spärren på fyra procent av väljarkåren. Med samma valdeltagande som i förra valet skulle det krävas minst 260 000 röster för att Stram kurs skulle ta plats i den församling i Sverige som stiftar lagar och fastställer skatter.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges till invånareantalet fjärde största kommun, Uppsala, har 220 000 invånare. Och då räknas alla, från nyfödda till åldringar. Det åttonde största partiet, Miljöpartiet, fick 285 000 röster i valet 2018 och det nionde största, Feministiskt initiativ, 30 000. MP kom in, det gjorde inte Fi.

Det kommer helt enkelt inte att hända. Stram kurs blir inte ett riksdagsparti i höst. Som tur är finns inte så många människor i Sverige som är fanatiskt emot islam och är för rasism, våld och bränning av heliga religiösa skrifter.

Paludan vet såklart att han inte har en chans. Men han ställer upp i alla fall för att skapa oordning, ifrågasätta demokratin och destabilisera.

Men vem betalar honom? Det undrar man.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.