Liberalerna skolkar mest i riksdagen

Publicerad 2017-03-02

Liberalerna skolkar mest i riksdagen.

Sedan valet 2014 har ledamöterna i Jan Björklunds parti i snitt varit frånvarande vid mer än var sjätte votering och missat nästan 4 000 tillfällen att trycka på knappen.

– Vi måste få en högre närvaro vid voteringarna, säger gruppledaren Christer Nylander (L).

Sedan valet 2014 har det genomförts 1 236 voteringar i Sveriges riksdag som lett till politiska beslut av olika slag.

Aftonbladet har granskat närvaron bland ledamöterna vid omröstningarna. Kartläggningen visar att Liberalerna är det parti där skolkandet är vanligast.

Totalt har ledamöterna som företrätt L varit frånvarande vid mer än var sjätte votering, 17,0 procent. Det innebär det att de låtit bli att trycka ja, nej eller avstår på knappen i kammaren vid nästan 4 000 tillfällen.

L: ”Måste få högre närvaro”

Christer Nylander, L:s gruppledare i riksdagen, säger att hans riksdagsgrupp är mycket aktiv, men på ett annat sätt.

– De är ute på många möten och debatter runt om i landet. Det är en förklaring, men det är ingen ursäkt.

Han är dock tydlig med att han inte är nöjd med att Liberalerna har lägst närvaro i kammaren.

– Vi måste få en högre närvaro vid voteringarna, säger Nylander.

Partiet med näst högst frånvaro är Sverigedemokraterna, där har ledamöterna varit frånvarande vid 14,3 procent av voteringarna.

– Förra mandatperioden hade vi bäst närvaro av samtliga partier. Nu är vi vågmästare med mycket större marginal, vilket gör att situationen blir lite annorlunda. Ingen votering påverkas av närvaron på samma sätt som tidigare, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare.

– Vi är också ett snabbt växande parti, våra ledamöter är ofta ute och håller föreläsningar,

”Satte partiet i kampanjläge”

En del SD-ledamöter har varit borta på grund av sjukdom.
– Nu ser det något bättre ut. Sedan har vi några som hamnat i rättsprocesser, som Kent Ekeroth till exempel. Det är ju inte bra. Vår ståndpunkt är att man ska ta tjänstledigt om det händer, säger Mattias Karlsson.

Han säger också att han tycker att det är viktigt att partiets ledamöter är på plats vid voteringarna.

– Sedan har det hänt saker. Under en period under migrationskriset satte vi hela partiet i kampanjläge för att få en förändring av invandringspolitiken. Då var det många ledamöter som var ute och kampanjade och missade en del voteringar, säger Mattias Karlsson.

KD skolkar också

Skolkandet är nästan lika stort inom Kristdemokraterna där ledamöterna i snitt missat 14,2 procent av röstningstillfällena.

– Jag noterar att vi ligger i mitten bland partierna vad gäller riksdagsledamöters frånvaro vid voteringarna. Då någon eller några ledamöter är frånvarande slår det igenom mer procentuellt sett för oss eftersom vi har minst antal mandat. Det behövs goda skäl om en ledamot inte ska vara på plats vid votering, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare.

Miljöpartiet är det parti med högsta närvaron vid voteringarna.

Det finns ingen närvaroplikt vid voteringarna i Sveriges riksdag och ledamöterna får själva bestämma hur mycket tid de ska lägga där i relation till resor både inrikes och utomlands.

SD inte med i kvittningssystemet

Sedan många år finns också ett kvittningssystem som används då en ledamot inte kan delta i en omröstning i kammaren. Systemet finns till så att inte politiska beslut ska kunna avgöras bara för att en ledamot från ett parti är borta.

Sju av riksdagens partier är med i systemet. Det åttonde, SD, har inte släppts in sedan man kom in i riksdagen 2010.

– Jag tycker att det är allvarligt. Det är ett arbetsmiljöproblem, man har rätt att vara sjuk. Under förra mandatperioden fick vi ta dit folk direkt från sjukdomssängen, det skulle vara tragiskt om en fråga i riksdagen avgörs för att en ledamot är sjuk, säger Mattias Karlsson.