Ebba Busch Thor: SD kan få en smulbit

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-07-06

Frågan om Sverigedemokraterna ska få ordförandeposter i riksdagen efter valet ledde till en kris i Alliansen.

På fredagsmorgonen kommenterade Ebba Busch Thor saken i P1 Morgon.

– De kan få en smulbit, kanske, beroende på hur det går i valet, säger hon.

– Detta säger alltså partiledaren för det parti som troligen åker ur riksdagen i höst. Det är faktiskt skrattretande, säger Mikael Eriksson (SD), Jimmie Åkessons stabschef.

Ebba Busch Thor tycker att även Sverigedemokraterna ska få ordförandeposter i riksdagen efter valet.

– Jag arbetar inte för att ett annat parti än KD ska få makt och inflytande i riksdagen, däremot tycker jag det är rimligt att så som väljarna röstar i ett val också har effekt på hur poster fördelas i riksdagen, säger hon och tillägger att om det ”går bra” för SD bör de få ordförandeposter.

– De kan få någon smulbit, kanske, beroende på hur det går i valet.

Ebba Busch Thor tycker inte att det innebär att KD öppnar för att förhandla med SD i utskotten.

– Då har man civiliserade politiska debatter, som vi har i dag. Det har vi med Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och alla partier även i dag.

Vill att Alliansen kommer överens med S

Hon understryker däremot att hon vill att Alliansen kommer överens med Socialdemokraterna

Det är något annat än att man förhandlar om en budget. 

Hon tycker däremot att Alliansen ska förhandla med Socialdemokraterna om en förändring där SD får ordförandeposter.

Liberalernas Jan Björklund har tidigare uttryckt samma åsikt som Ebba Busch Thor. I Aftonbladets partiledarutfrågning i tisdags sa han att ett partis valresultat också ska återspeglas i riksdagen. Men eftersom S inte vill förhandla anser han att frågan är död.

Frågan om ordförandeposter skapade tidigare under veckan en splittring och ett offentligt bråk inom Alliansen. Liberalerna anklagade Moderaterna för att ha skadat Alliansen genom att föra fram en bild av att Alliansen vill förhandla med SD. Moderaterna slog tillbaka och sa att Liberalerna inte talade sanning.

”Skrattretande”

Mikael Eriksson, stabschef hos SD-ledaren Jimmie Åkesson, är inte imponerad av Busch Thors utspel om ”en smulbit”.

– Detta säger alltså partiledaren för det parti som troligen åker ur riksdagen i höst. Det är faktiskt skrattretande, säger han.

– Vi kommer att ställa krav. Vi kommer vilja ha inflytande i proportion till vår storlek. Att hon vill ge drygt 20 procent av väljarkåren, eller över 1,5 miljoner röstberättigade en ”smulbit, kanske”, är höjden av nonchalans gentemot väljarna.

Mikael Eriksson, stabschef hos SD-ledaren.

Mikael Eriksson tror att en hel del gamla kristdemokrater kan tänka sig att byta parti.

– Inom KD finns nog fortfarande några värdekonservativa som borde tänka efter om det verkligen är värt att lägga sin röst på Ebba Busch Thor. Att hon hellre gör upp med Stefan Löfven, än att ens diskutera frågan om presidieposter i utskotten med Jimmie Åkesson, visar hur vilset det partiet faktiskt är.