Magdalena Andersson vill rivstarta ekonomin efter coronakrisen

Publicerad 2020-04-22

Det finns en ljusning efter coronan, är budskapet från finansministern.

När Sverige lättat på sina restriktioner ska det finnas pengar till ett rejält återstartspaket.

– Vi vill kunna rivstarta ekonomin, säger Magdalena Andersson (S), i intervju om framtiden efter coronakrisen.

Coronapandemin har satt Sverige under hård press. Människor förlorar sina kära, sjukvården går på knäna och företagen slåss för sin överlevnad.

För Magdalena Anderssons del har det resulterat i ovanligt många arbetstimmar.

– Det är klart att jag jobbar väldigt mycket, det gör jag vanligtvis också, men det har varit extra intensivt nu när jag lagt fram fem extra ändringsbudgetar och vårpropositionen, säger hon.

Åtgärder som korttidspermitteringar, möjligheter för företag att skjuta upp skatteinbetalningar och sänkta arbetsgivaravgifter har tagits fram i försök att lindra pandemins effekter.

Och prislappen har hittills varit hög.

Fram till den 15 april i år, när vårbudgeten presenterades, hade åtgärder kopplade till coronakrisen på 107 miljarder kronor lagts fram. Men priset kan bli betydligt högre än så. Bara korttidspermitteringarna beräknas kosta uppemot 50 miljarder.

Totalt höjs utgiftstaket med 350 miljarder kronor för att man ska ha utrymme att satsa mer om det krävs för att hantera virusutbrottet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har inte testats för covid-19. Hon saknar kontakten med sin mamma, som hon dock ringer varje dag.

Unga får plugga

Men det har också handlat om satsningar för att människor inte ska tappa tron på framtiden. Som att utöka utbildningsplatserna så att unga ska plugga sig ur krisen.

– Är det något som jag tänker särskilt mycket på i den här situationen så är det framtidstron för våra unga. Inte minst de som just är klara med gymnasiet eller universitet och ska ta sina första kliv på arbetsmarknaden och då hamnar mitt i det här.

Många som hade planerat att jobba eller resa kan nu i stället få sätta sig i skolbänken, menar finansministern.

– Även om det inte var vad man hade tänkt sig så finns det möjligheter. Och det är också viktigt att säga att det finns jobb. Lantbruket och skogsbruket larmar om stor arbetskraftsbrist. Och det finns också mycket annonser om jobb i äldreomsorgen.

Magdalena Andersson gör ingen hemlighet av att det för S/MP-regeringen och samarbetspartierna C och L hittills handlat om att vara snabb i att ta fram åtgärder för att möta krisen, snarare än att se till att allt har belysts ur alla aspekter.

Inte heller utesluter hon att det kan krävas fler insatser.

– Vi följer utvecklingen väldigt noggrant och tittar på om vi måste komma med ytterligare åtgärder här och nu.

Rivstart för ekonomin

Samtidigt är det viktigt lyfta blicken mot vad som ska ske efter krisen, för den dagen kommer, slår Andersson fast.

– Det finns röster i debatten som tycker man ska vräka ut hur mycket pengar som helst i början, men här är viktigt att tänka långsiktigt.

– Vi vill också kunna ha resurser till ett rejält återstartspaket när den värsta krisen är över.

För att rivstarta ekonomin vill hon se gröna investeringar och satsningar på branscher som vård och omsorg. Men också stimulanser för att få människor att börja konsumera igen.

När det kan bli verklighet kan Magdalena Andersson inte svara på. Det beror på hur långdragen och djup krisen blir.

Men hon tror det ligger närmare i tid än att det finns ett vaccin mot coronaviruset, vilket kan dröja flera år. Snarare i samband med att de svenska restriktionerna tas bort.

För snål

Före pandemin anklagades Magdalena Andersson för att vara för snål med statens pengar.

I dag är hon glad för att hon hållit emot.

– Med den ekonomi vi har finns absolut ingen anledning att pengar skulle vara det som hindrar vare sig inköp av skyddsutrustning eller vård av sjuka. De brister som varit nu har berott på att det är så många i världen som vill ha material samtidigt, inte på att vi inte har pengar att köpa för.

– Sverige gick in i det här med den lägsta statsskulden sedan 1977 så vi kommer att klara att finansiera den sjukvård som har att göra med covid-19. Där kommer inte pengar bli ett problem.

Magdalena Andersson intervjuas av Anette Holmqvist över videosamtal.

Branscher kan slås ut

Men pengar kan bli ett hinder för annat, erkänner Magdalena Andersson.

Till exempel ska de krisåtgärder som tagits fram ses som tillfälliga.

– Blir det mer långvarigt så finns det åtgärder som vi gör nu som inte kan vara hur länge som helst. De är tänkta som en omställningsmöjlighet för företagen, säger hon.

Finansministern tror att det kan bli svårt framöver för företag som hade det tufft redan före pandemin.

Det handlar till exempel om handeln, där en omställning till mer nätköp redan hade inletts. Andra branscher kommer ha lättare att återhämta sig, tror hon. Dit räknar hon både restauranger och nöjesindustrin.

Men även om det ser mörkt ut just nu menar finansministern att många har det betydligt värre. Inte minst flera EU-länder.

– De som gick in i den här krisen med både stora budgetunderskott och väldigt hög statsskuld befinner sig i ett helt annat läge, säger hon.

Vädjade om lån

Magdalena Andersson minns en tid när Sverige var i en liknande situation.

Under 90-talskrisen tvingades hennes dåvarande chef Göran Persson som finansminister, senare statsminister, åka till New York och vädja om lån.

– Vi var tvungna att åka över till Wall Street och övertyga internationella investerare om att Sverige var ett land som skulle kunna betala tillbaka det vi ville låna. Där är vi inte i dag, nu har vi en helt annan situation.

Finansminister Magdalena Andersson (S) om:

Hon testats för covid-19:

– Nej.

• Tror hon haft smittan:

– Vet inte. Men har inte haft några symtom.

• Vad hon saknar nu:

– Jag har en mamma som är 80 år och kan ju inte träffa henne på samma sätt som jag gjort förut. Jag saknar den kontakten. Den betyder mycket för mig. Men jag ringer henne varje dag, även när det inte är coronatider.

• Vad hon vill skicka med till svenska folket:

– Håll ut. Håll ut! Det är viktigt att komma ihåg att det här kan vara ganska långvarigt, det måste man räkna med även om det finns ljusglimtar på himlen och en ljusning längre fram, så måste vi hålla ut här och nu. Fortsätta med de försiktighetsåtgärder vi har, hålla distansen, tvätta händerna och jobba hemifrån om man kan.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen