Coronapandemin

Finansministern: Unga ska prioriteras i budgetförhandlingar

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Att undvika långtidsarbetslöshet bland unga ska prioriteras i budgetförhandlingarna mellan januaripartierna, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Det kan bli en satsning liknande den tidigare 90-dagarsgarantin.

– Ungdomar ska inte börja sitt vuxna liv med att månad efter månad sitta hemma och titta på tv eller spela tv-spel, säger hon.

Och den ljusnande framtid är vår, slår Studentsången fast.

Men i coronavirusets spår ser ungdomars framtid i själva verket ut att bli dystrare än på länge.

I dagarna när många unga lämnar sina gymnasier och universitet går de en tuff arbetsmarknad till mötes. Många har redan fått se sina sommarjobb och extrajobb försvinna i krisen.

– Är det något man verkligen inte vill är det att en ungdomsgeneration, som ska ta sina första vuxenkliv ut i arbetslivet, blir passiva för att de inte har ett arbete eller studier att gå till, säger finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Stigande arbetslöshet

Enligt Magdalena Andersson är risken stor att Sverige kommer få se en stigande arbetslöshet bland unga till följd av pandemin.

Regeringen kommer därför att prioritera ungdomar i förhandlingar om nästa budget med Centerpartiet och Liberalerna, framhåller hon.

– Är det något man verkligen inte vill är det att en ungdomsgeneration, som ska ta sina första vuxenkliv ut i arbetslivet, blir passiva för att de inte har ett arbete eller studier att gå till, säger hon.

Enligt finansministern kan priset bli högt om unga hamnar i arbetslöshet under lång tid.

– Forskning visar att det kan få negativa effekter även senare.

Enligt Magdalena Andersson är risken stor att Sverige kommer få se en stigande arbetslöshet bland unga till följd av pandemin.

Ny 90-dagarsgaranti?

Magdalena Andersson slår fast att regeringen redan genomfört satsningar riktade till unga – som pengar till fler sommarjobb, utökat antal sommarkurser på universitet och stärkt a-kassa. Men att det kommer bli mer.

Exakt vad det kan handla om vill hon inte avslöja, även om hon inte utesluter att det blir något liknande den tidigare 90-dagarsgarantin som innebar att unga fick utbildning, jobb eller en arbetsmarknadspolitisk insats inom 90 dagar.

Samtidigt som det ser mörkt ut är budskapet från finansministern att det inte är hopplöst.

Hon menar att det ofta är unga som drabbas först i en kris, men att det också är de som snabbt kommer i nya jobb när ekonomin tar fart igen.

Att undvika långtidsarbetslöshet bland unga ska prioriteras i budgetförhandlingarna mellan januaripartierna, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Jobbade i äldreomsorgen

Att många unga kommer att tvingas ändra sina planer till följd av pandemin är dock ingenting hon hymlar om.

I stället för att resa kanske unga måste sätta sig i skolbänken igen, eller i stället för att jobba på ett fik i stan kanske man måste plantera skog eller jobba i äldreomsorgen, områden där det fortsatt finns jobb att söka.

Det är något som Andersson själv har erfarenhet av, eftersom hon kom ut på arbetsmarknaden i början av 90-talskrisen.

– Nu har vi haft några år med väldigt, väldigt bra arbetsmarknad när det har funnits större möjligheter att välja var man vill söka sig. Men när jag var ung fick man söka sig dit där jobben fanns, så är det i en ekonomisk nedgång. Jag jobbade själv inom äldreomsorgen till exempel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Arbetsmarknad

Magdalena Andersson

Arbetslöshet

Sommarjobb