Politisk splittring om den knäböjande polisen

● Sjöstedt: Min favoritpolis ● Bali: Djupt olämpligt

Publicerad 2020-06-04

Den knäböjande polisen har fått stor uppmärksamhet efter gårdagens demonstration.

Flera toppolitiker riktar kritik mot agerandet – andra hyllar henne.

– Min nya favoritpolis! säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Filmer från gårdagens demonstration i Stockholm visar hur en polis går ner på knä under en till synes stökig situation. En kort stund senare lugnar sig folkmassan, vissa börjar jubla, andra blir rörda och kämpar med att hålla tillbaka tårarna.

Flera toppolitiker kommenterar händelsen på sina sociala kanaler. V-ledaren Jonas Sjöstedt skriver:

”Min nya favoritpolis! Vreden över rasism och diskriminering är mycket förståelig. Men var rädda om er, sprid inte smittan.”

En annan som uttrycker sympati över polisens agerande är riksdagsledamoten Lars Beckman (M). På Twitter skriver han att strategin att lugna ner stämningen fungerade. Men han anser att andra måste bedöma lämpligheten i att hålla upp en skylt med ett budskap.

M-toppen: Strider mot hennes uppdrag

Beckman säger vidare att polisen i USA har markerat mot polisvåld genom att knäböja och att det verkar vara en bra förtroendeskapande åtgärd.

Partikollegan Hanif Bali är dock inte lika imponerad.

”Så djupt olämpligt av en representant för våldsmonopolet att i tjänst delta i en politisk demonstration. Därtill en olaglig sådan. Som hon är beordrad att upplösa”, skriver han och tillägger: ”Att ha kramkalas med demonstranterna är i direkt strid med hennes uppdrag.”

Adam Marttinen (SD), ledamot i riksdagens justitieutskott, skriver: ”Svensk polis har ingen skyldighet att gå ner på knä för någon. Om våld blir konsekvensen från demonstranters sida förtjänar de att möta en naturlig följd av att gripas, åtals och fängslas. Med våld om så krävs. Sån är lagen, lika för alla dessutom i vårt fantastiska land”.

Ansvarig minister hyllar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ansvarig minister för polisen. Aftonbladet har sökt honom för en intervju men hans pressekreterare hänvisar till en allmän kommentar om demonstrationen:

”Jag vill uppmana alla som vill manifestera mot rasismen att istället använda digitala medier. Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver Damberg.

Samtidigt retweetar han ett inlägg på Twitter som lyder: ”Imponerad över modet, kylan, hjärtat och klokskapen hos den här polisen i en läskig och kaotisk situation”.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, och Andreas Carlson, vice ordförande, säger båda två till Aftonbladet att de har förtroende för polisens agerande.

Aftonbladet har utan framgång sökt Hanif Bali. Jonas Sjöstedt avböjer kommentar med hänvisning till tidsbrist.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen