Så var Löfvens möte med Irans president

Uppdaterad 2017-02-12 | Publicerad 2017-02-11

TEHERAN. Sverige har skrivit under flera avtal med Iran, bland annat om forskning och jämställdhet.

Under Stefan Löfvens möte med landets president lyftes även frågan om mänskliga rättigheter – men statsministern vill inte avslöja vad som sades.

Han kunde inte heller ge några nya besked om den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som riskerar dödsstraff.

Stefan Löfven anlände till Saadabad-palatset i ett vintrigt Teheran tidigt på lördagsförmiddagen. Han togs emot av president Hassan Ruohani till tonerna av Sveriges nationalsång, spelad av uniformerad militär. Efter en handskakning på röda mattan fortsatte de båda regeringscheferna med bilaterala möten inför stängda dörrar.

Stefan Löfven är den första sittande svenska statsministern som reser till Iran för ett bilateralt möte med landets regeringschef. Innan avfärd meddelade han att Syrienkriget är en av de viktigaste frågorna att avhandla. Både Sverige och Iran deltar i arbetet för att hitta en lösning. Sverige sitter som icke permanent medlem i FN:s säkerhetsråd. Iran är en part i de särskilda samtalen med Turkiet och Ryssland. Samtidigt stödjer landet Assadregimen, som enligt Sverige bör avsättas för att skapa fred.

Efter mötet sa Stefan Löfven att båda länderna vill hitta en politisk lösning för Syrien och att det kräver en seriös förhandling och eldupphör. Något närmare besked om hur det ska bli möjligt kunde han däremot inte ge.

Löfven sa också att han och Rouhani diskuterat mänskliga rättigheter i Iran. Vad som sades ville han däremot inte avslöja.

Vad fick du för respons från presidenten på det du tog upp?

– En respekt för vår uppfattning och respekt för att vi tar upp det. Det är inget problem för Iran att vi tar upp mänskliga rättigheter. Jag ser en fördel i att vi kan diskutera både handel, investeringar och jobb, säkerhetsfrågor i regionen och mänskliga rättigheter. 

Vill du se några motprestationer vad det gäller mänskliga rättigheter nu när svenska företag ska etablera sig mer i regionen?

– Vi för fram att svenska företag ligger längst fram när det gäller corporate social responsibility (företags samhällsansvar red.amn.) Vi säger också till de svenska företagen att de värderingar som gäller hemma utgår vi från också gäller oavsett var man är i världen.

Gav presidenten några besked om den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali?

– Jag tar upp mänskliga rättigheter på det sätt som tjänar saken bäst. Men vem jag gör det och hur jag gör det behåller jag för mig själv. Det viktigaste är inte rubrikerna utan att göra mest nytta. 

En del av sammarbetsavtalet handlar om kvinnors rättigheter, hur kommer det märkas för kvinnor i Iran?

– Det ska Iran själva utveckla. För oss är det viktigt att se till att kvinnors rättigheter ökar. Det är tillgången till utbildning, till arbetsmarknaden och rättigheter i samhället. Att man får samma utrymmer som män att verka i samhället. Det här är en möjlighet att bidra med det. 

Tidigare under dagen höll president Hassan Rouhani en kortare presskonferens där sa att han ser Sverige som en gammal vän och en partner. Han sa också att undertecknandet av kärnenergiavtalet med EU och USA har möjliggjort ett närmande till Europa och i synnerhet till Sverige. 

– Det finns stora möjligheter för Iran och Sverige att inleda samarbeten och ha bilaterala relationer, speciellt inom transport, miljö, och industri, sa Rouhani. 

Handelsfrågan är den andra stora punkten på Löfvens Iranbesök. Han har med sig en delegation bestående av företag, myndigheter och organisationer och senare på lördagskvällen kommer han närvara vid invigningen av Business Swedens kontor i Teheran. I morgon kommer han besöka Scanias fabrik som ligger en bit utanför staden.

I samband med mötet med president Hassan Rouhani undertecknade EU- och handelsminister Ann Linde fem avtal med olika representanter från den iranska regeringen. Avtalen rörde teknologi och innovation, forskning och högre utbildning, vägtransport, kommunikation och slutligen kvinnors rättigheter (women’s empowerment).