Ex-presidenten: ”Maldiverna kommer dränkas”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har överlevt kuppförsök, dömts till långa fängelsestraff och tvingats gå i exil.

Nu frukar den förre presidenten i Maldiverna – som leder landets delegation på klimatmötet – att hela hans hemland kommer dränkas i vatten.

– Om det fortsätter som i dag kommer vi inte överleva. Det är inte bara Maldiverna, Manhattan kommer också försvinna, säger Mohamed Nasheed.

Mohamed Nasheeds historia liknar en actionspäckad Hollywoodfilm. 2008 blev han den första demokratiskt valda presidenten på Maldiverna. Några år senare tvingades han bort, enligt egen utsaga under pistolhot.

Han dömdes till ett långt och kritiserat fängelsestraff men lyckades fly i exil ansökte om asyl i Storbritannien.

I februari i år beslutade högsta domstolen på Maldiverna att Mohamed Nasheed skulle få återvända. Den forna presidenten är sedan årtionden mycket engagerad i klimatfrågan och under klimatmötet i Katowice leder han nu Maldivernas officiella delegation.

Politiker tenderar att vara mer återhållsamma om allvaret i klimatförändringarna. Men Mohamed Nasheed räds inte orden:

–Vi använder samma ord och samma retorik, vi har en hel ordlista som har uppfunnits här på klimatmötena. Vi går runt, runt, men inget händer, sa han under en presskonferens på torsdagen.

1 av 2 | Foto: REINHARD KRAUSE / Reuters
Maldivernas huvudstad Male, fotograferad ovanifrån 2009.

24 år – samma ord

Aftonbladet får tillsammans med ett par andra medier en intervju med Nasheed efter presskonferensen. Han utvecklar då sitt resonemang. Första gången han besökte en FN-ledd klimatkonferens var 2009. Hans uppfattning är att världens ledare pratar om samma saker nu som då, men att ingenting händer.

– De pratar dinosauriespråk. Vi har haft de här mötena i 24 år. 24 år av samma ord, samma retorik, och det funkar inte.

Mohamed Nasheed anser också att FN:s klimatmöten har blivit en industri – trots att han själv är med i förhandlingarna och leder sitt eget lands delegation.

– Min dotter är 21, det här är den 24 COP:en (klimattoppmötet). Vad ska jag säga? Det är en skam att vi inte lyckats.

– Klimatförändringarna är verklighet, det händer här och nu.

Mohamed Nasheed tror att Maldiverna kommer dränkas  i vatten.
Foto: Agneta Elmegård
Mohamed Nasheed tror att Maldiverna kommer dränkas i vatten.

Kommer dränkas i vatten

Enligt klimatrapporter ligger hans hemland Maldiverna precis på gränsen att dränkas i vatten. Lyckas världen begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kan landet klara sig - men vid 2 grader kommer sannolikt havsnivån höjas för mycket.

– Om det fortsätter som i dag kommer vi inte överleva. Det är inte bara Maldiverna, Manhattan kommer också försvinna, säger han.

Vad är det värsta tänkbara scenariot?

– Att vattennivån höjs, vindstyrkorna ökar så att vågorna blir kraftigare. Tyfoner som kommer söderifrån varje år blir starkare. Detta leder till massor av andra saker. Vattenföroreningar, koralblekning, för att nämna några. Om vi inte hittar ett sätt att anpassa oss kommer vi vara i stor fara.

Budskap till världens ledare

Vad är ditt budskap till världens ledare?

– Om ni inte gör något nu, om ni misslyckas och inte lyckas omfamna världen, då kan ni inte vara framtidens ledare. Vi måste tänka utanför mandatperioder, vi måste ha en mycket mer långsiktig strategi. Vi som tillhör utvecklingsländerna ber inte bara om pengar, vi ber om en rättvis handel, att ni investerar i vår ekonomi, att ni investerar i era egna ekonomier så vi hittar gröna lösningar.

Trots Mohamed Nasheeds tal om undergång ser han med visst ljus på framtiden. Lösningen, som som han ser det, är ny grön teknik som kommer konkurrera ut fossila bränslen.

– Vi kommer hitta kommersiella lösningar. Se till exempel på priset på solenergi, det har fallit dramatiskt och är billigare än kolet. Vi kommer kunna hitta lösningar. 

Laddar Live Upplevelse
Publicerad: