Lärarfack hoppar av stormiga Las-förhandlingar: Utpressningsläge

Publicerad 2019-12-12

Nu hoppar även Lärarnas Riksförbund av förhandlingarna om arbetsrätten – i protest mot att arbetsgivarna får för stor makt.

Ilskan är också stor mot partierna bakom Januariavtalet.

– Det blir nästan ett utpressningsläge där man tvingar fackförbunden att själva sitta och hitta på försämringar, säger ordföranden Åsa Fahlén.

Mycket talar för att också Lärarförbundet hoppar av.

Sex av LO:s förbund har hoppat av de pågående förhandlingarna om arbetsrätten, Las-förhandlingarna, mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK.

Nu står det klart att också Lärarnas Riksförbund fått nog.

– Det är två saker vi reagerar emot, det är frågan om saklig grund som vi tror skulle försämra arbetstryggheten för våra medlemmar på ett väldigt, väldigt negativt sätt, säger Åsa Fahlén.

Hon fortsätter:

– Och den andra delen handlar om att någon som blir avstängd inte ska få någon lön. Det är en stor försämring, det är det enda påtryckningsmedel vi har i dag. Arbetsgivaren får lite eld i baken att hitta en lösning när någon har kvar sin lön.

Åsa Fahlén, Lärarnas Rikförbund.

”Utpressningsläge”

De som nu hoppat av förhandlingarna menar att den avsiktsförklaring som presenterats för deltagarna är alldeles för långtgående och ger arbetsgivarna för stor makt.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, menar dock att det som presenterats enbart är ett bud från arbetsgivaren som inte har förhandlats ännu.

Men den bilden delas inte av Åsa Fahlén, som menar att man fattat beslutet i går efter att ha suttit med i förhandlingar inom PTK.

– Vi tolkar det på ett annat sätt, att det här är ett underlag som man ska gå fram med och fortsätta förhandla. Vi har uppfattat det här som att våra möjligheter att förändra det inte finns, säger hon.

Lärarnas Riksförbunds ordförande är också mycket irriterad över politikerna bakom Januariavtalet, Stefan Löfvens S/MP-regering samt Centerpartiet och Liberalerna.

Förhandlingarna har kommit till för att avtalet slår fast att en modernisering av arbetsrätten ska ske.

– Det blir nästan ett utpressningsläge där man tvingar fackförbunden att själva sitta och hitta på försämringar. Med de här skrivningarna är det helt omöjligt för oss att fortsätta.

Att möjligheten till omställningen skulle kunna väga upp tänkta försämringar håller Fahlén inte alls med om.

Lärarförbundet kan lämna

Även inom det andra lärarfacket, Lärarförbundet, är skepsisen stor just nu. Om man inte slopar tankarna om att ta bort ”saklig grund” som hindrar uppsägningar av andra skäl än arbetsbrist och personliga, kommer man att lämna.

Inom Las-förhandlingarna finns särskilt utsedda förhandlare som för talan för LO, PTK och Svenskt Näringsliv. När ett förbund hoppar av innebär det att man inte längre vill att den egna organisationen, till exempel LO, för förbundets talan.