Andersson avråder från att ge till tiggare: Kan bidra till människohandel

Publicerad 2018-03-01

Finansminister Magdalena Andersson uppmanar nu folk att sluta ge till tiggare – det kan bidra till människohandel.

– Lägger man pengar i muggen riskerar man att understödja att människor blir utnyttjade, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Det var under riksdagens frågestund som Magdalena Andersson svarade på en fråga från Adam Marttinen (SD), om varför regeringen inte har föreslagit ett nationellt tiggeriförbud.

– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor från att sitta utanför Ica och be om hjälp när vi har brist på polisresurser, sade finansministern.

Finansministern menar att ansvaret för personerna det handlar om i första hand ligger hos deras hemländer. Andersson påminde om att regeringen har skrivit avtal med personers hemländer för att minska tiggeri i Sverige.

En åtgärd kan vara, som de styrande i Eskilstuna vill, att lokalt kräva tillstånd för den som vill tigga, enligt Andersson. Men det viktigaste av allt är att de som ger pengar tänker igenom gärningen.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Till Aftonbladet säger Magdalena Andersson att man kan fortsätta ge pengar – men inte i tiggarnas pappersmuggar.

– Man ska vara generös och ge mycket, men till de organisationer som hjälper människor. Lägger man pengar i muggen riskerar man att understödja att människor blir utnyttjade, risken minskar då att man understödjer människohandel.

Vad är det du bygger detta på?
– Det har fallit en dom, så det är mot den bakgrunden.

Regeringen har haft flera satsningar på Rumänien vad gäller EU-migranter och tiggare. Har inte de satsningarna varit helt lyckade då eftersom vi fortfarande har tiggare på gatorna?
– Det har ju hänt saker och människor har fått stöd via de programmen, men uppenbarligen är det inte tillräckligt eftersom vi har kvar tiggare på gatorna.

Har ni misslyckats?
– De satsningar som vi har gjort har hjälpt människor, men uppenbarligen ser vi att det finns människor på gator och torg som tigger.

Du pratade för ett tag sedan om att asylsökande ska söka sig till andra länder – hur kommer det sig att ni har skärpt retoriken i de här frågorna?
– Jag vet inte om det är en skärpning, vi har ju sett en dom just om människohandel. Det är viktigt att alla har med sig – det handlar inte om retoriken, utan om att människor inte ska riskera att utsättas för det här.