Ex-ledarnas hyllning till Kristersson

Uppdaterad 2017-10-02 | Publicerad 2017-10-01

Ulf Kristersson har valts till ny Moderatledare.

Hans företrädare Anna Kinberg Batra, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Ulf Adelsohn hyllar hans första partiledartal.

– Det var hoppfullt, säger Fredrik Reinfeldt.

Flera tidigare M-ledare var på plats när Ulf Kristersson i dag valdes till ny partiledare. Carl Bildt, partiledare mellan 1986–1999 tycker att talet var bra och genuint.

– Det är ett sådant tal som det inte bara ska lyssnas på utan också läsas. Det innehöll väldigt mycket politik, tankar och värderingar, säger han.

– Ett förhållningssätt i politiken som kanske är lite annorlunda, lite mer eftertänksamt, långsiktigt och resonerande.

Vad ser du för utmaningar för honom?

– Det ska jag inte uttala mig om, det får andra göra.

Fredrik Reinfeldt, partiledare 2003–2015, vill inte kommentera den turbulenta tid som varit i Moderaterna. Han uppskattade däremot Kristerssons tal.

– Det var ett hoppfullt tal.

”Klargörande och friskt”

Ulf Adelsohn, partiledare 1981–1986, kallar talet för klargörande och friskt.

– Det var väldigt bra.

Vad har du för råd till Kristersson?

– Jag tycker han ska vara lika klar och tydlig som han var här, det är precis det jag tror att våra väljare vill höra. Han var klar när det gäller Decemberöverenskommelsen och kristallklar när det gällde att rättsstaten ska fungera och att vi är partiet som försvarar fri företagsamhet.

Hur ska han göra för att få tillbaka de väljare som lämnat partiet?

– Vara tydlig och klargöra att vi står för de värden som vi alltid har stått för och att vi kommer kämpa för det.

Kinderg Batra ska skicka godis till Löfven

Anna Kinberg Batra, som höll sitt sista tal som partiordförande kort innan Kristersson valdes säger att hon mest känner tacksamhet.

Känns det även sorgligt?

– Ja det är klart. Jag hade inte tänkt stå på en sådan här stämma redan nu. Men när jag nu gör det finns det inget mer för mig att göra än att lämna över till nästa. Jag vet att Moderaterna har bra förutsättningar för att komma starkare ur det här.

Vad tyckte du om Ulf Kristerssons tal?

– Recensera honom är sådant som ni får göra nu och framöver. Jag tycker det är bra att han är trygg i sina värderingar, det måste man vara, särskilt när det är stökigt och stormigt och ställs nya krav hela tiden.

Har du något råd till honom?

– Det ska jag absolut inte ha, det är så många andra som har det.

Anna Kinberg Batra kommer inte att kandidera till riksdagen nästa år utan lämnar politiken. Vad hon ska ägna sig åt i framtiden ber hon att få återkomma till.

– Jag får lite mer tid med familjen. Mina underbara medarbetare hade ställt en skål med M&M:s här uppe där de plockat bort alla röda. Alla utom de röda tänker jag ta hem och äta upp. De röda ska jag skicka till Stefan Löfven.