Migrationsverket: Flyktingar får ordna eget boende

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-19

"Platserna är slut – vi klarar inte uppdraget längre"

Migrationsverkets platser är slut.

Från och med i dag kan myndigheten inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökande som kommer till Sverige.

– Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Platserna räcker inte till, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

Migrationsverkets platser räcker inte längre till.

Från och med torsdag kommer asylsökande att få ordna sitt boende på egen hand. Barnfamiljer prioriteras när platserna ska fördelas.

– Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Vi har gått in i en ny fas där Migrations­verket inte kan erbjuda tak över huvudet för alla, säger Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Faller på socialtjänsten

I första hand så drabbar den akuta situationen ensamstående män.

Om den asylsökande inte kan ordna boende på egen hand så faller ansvaret i stället på socialtjänsten.

I veckan öppnade Migrationsverket Malmömässan för att klara av att ta emot flyktingströmmen. I går onsdag tog platserna slut. Trots att man senare på kvällen fick loss ytterligare 1 000 platser, så är det nu fullt på Malmömässan igen.

– Vi klarar inte uppdraget längre, säger Åsa Lindberg, regionchef för Migrationsverket Syd, till Sydsvenskan.

– Vi kan inte längre erbjuda platser åt alla.

”Det är ett krisläge”

På Malmö stad reagerar man starkt på Migrationsverkets besked.

– Det är inte rimligt att man kan lägga det här i knät på Malmö stad. Om staten har gjort allt för att avhjälpa situationen, då tillfaller det yttersta ansvaret oss. Men vi tycker inte att staten har gjort allt, säger  Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen.

Hon menar att det finns flera andra statliga myndigheter som skulle kunna stötta upp, exempelvis Malmö högskola. Hon efterlyser också att länsstyrelserna ska gå in och samordna situationen.

– Det är ett krisläge och man släpper ut människor som är nya i Sverige på gatan – man kan inte lägga det ansvaret på en enskild kommun. Staten behöver gå in och ta ett större ansvar.