Påven skulle rädda klimatavtal

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-21

Klimatavtalet i Paris höll på att gå i stöpet när Nicaragua vägrade gå med på textförslaget.

Då lyftes en högre makt fram som tänkbar lösning – påven.

– Det gjordes eftersökningar om han kunde göra en sista handpåläggning, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Det var den sista dramatiska dagen när världen höll andan för om ett klimatavtal skulle bli verklighet. Den utsatta tiden drog ut med timmar.

Bakom kulisserna utspelade sig en rad hittills okända detaljer, berättar nu klimat- och miljöminister Åsa Romson som var Sveriges delegationsledare under veckorna i Paris.

Flera länder konstrade i olika omgångar under hela processen. En stunden var det USA, därnäst Malaysia. Innan dess både Saudiarabien, Indien och Kina. En oro fanns också hos många om att Venezuela, med en omvittnat stridbar klimatförhandlare, skulle bråka.

Slutligen ställde sig dock alla länder utom Nicaragua bakom uppgörelsen.

Ringde Löfven

Dessförinnan hade allehanda försök att få med sig även det centralamerikanska landet på uppgörelsen gjorts. Telefonerna gick varma och förhandlare från en rad länder kopplades in i förhandlingsrummet, där bland annat Nicaraguas delegation satt.

– Önationen Tuvalus premiärminister var framme och skulle övertyga Nicaragua och sedan var Kinas förhandlare med och försökte medla, säger Romson.

Många länder passade också på att ringa hem och kolla om det fanns någon i det egna landet som hade känningar som kunde bli nyckeln för det låsta läget. Åsa Romson stod i kontakt både med statsminister Stefan Löfven (S) och hans statssekreterare Hans Dahlgren i frågan.

– Men kontakterna mellan Sverige och Nicaragua är inte av samma slag som förut, säger hon.

Men det gjordes också försök från några länder att komma i kontakt med påve Franciskus i en förhoppning om att han skulle kunna påverka Nicaragua, där majoriteten av befolkningen är katoliker. 

Sista handpåläggning

Påvens säte Heliga stolen fanns representerat på toppmötet i Paris och påven själv hade tidigare uttalat sig positivt om ett globalt klimatavtal.

– Det gjordes eftersökningar om han kunde göra en sista handpåläggning i frågan, men det sades att han var i mässa just då. Så vi fick aldrig riktigt veta vilka kontakter som faktiskt togs, säger Romson.

Trots de försök som gjordes valde Nicaragua att ställa sig utanför klimatavtalet, som man menade var ett svek mot moder jord och hennes barnbarn som nu tvingas leva i en värld med höjd temperatur.