Regeringen pressas om relationerna med Iran

Uppdaterad 2017-01-18 | Publicerad 2017-01-17

Regeringen pressas hårt om kontakterna med Iran.

Flera riksdagsledamöter kräver att Stefan Löfven tar upp mänskliga rättigheter när han besöker landet nästa månad.

– Det här är ett land som hänger sina medborgare i lyftkranar. Det är en fruktansvärd regim, säger Liberalernas Fredrik Malm.

I går meddelade regeringen att Stefan Löfven kommer att besöka Iran i februari. Besöket aktualiserades när riksdagen på initiativ av Kristdemokraterna i dag debatterade regeringens hållning till Iran.

– Varför prioriterar den feministiska regeringen relationen till Iran som bedriver en kvinnofientlig politik? sa Sofia Damm (KD).

Hon undrade också vad Stefan Löfven kommer att framföra för kritik till regimen under sitt besök.

– Kommer statsministern ta upp den totala avsaknaden av religionsfrihet?

Avrättade tusen människor

Amineh Kakabaveh (V) lyfte fram att Iran avrättade över tusen människor förra året. Hon sa också att politiska oliktänkande fängslas och att kvinnor diskrimineras.

– Jag förväntar mig att utrikesministern tar upp med statsministern att han kommer fråga om aktivister som sitter i fängelse. Kommer han kräva att politiska fångar släpps?

Fredrik Malm (L) vill att regeringen är tydligare mot Iran.

– En dialog får inte ersätta offentligt uttalad kritik, sa han och fortsatte:

– Det här är ett land som hänger sina medborgare i lyftkranar. Det är en fruktansvärd regim.

Wallström: Vi arbetar mycket med frågan

Även de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Anders Österberg och Hillevie Larsson lyfte fram att Sverige måste vara tydliga mot Iran, inte minst vad det gäller behandlingen av religiösa minoriteter och kvinnor.

Utrikesminister Margot Wallström (S) förde regeringens talan under debatten. Hon poängterade att Sverige tar upp mänskliga rättigheter med Iran, på egen hand, genom EU och genom FN.

– Sverige har drivit på att det ska vara MR-profil (mänskliga rättigheter reds. anm.) på alla uttalanden vi gör. Situationen med mänskliga rättigheter i Iran är oroande och vi arbetar mycket med den här frågan just nu.

ANNONS