Kaffe i Ullared i stället för rosé i Almedalen för Löfven

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Kaffe hos Ola-Conny och Morgan i Ullared i stället för rosémingel i Almedalen.

Nu är det klart vilka orter Stefan Löfven ska besöka i nästa vecka, när han står över politikerveckan i Visby.

– Jag ser jättemycket fram emot att dricka kaffe med folk i Ullared, säger han.

På söndag inleds årets Almedalsvecka i Visby, men i år struntar statsminister Stefan Löfven (S) i att åka dit. Han har tidigare sagt att politikerveckan blivit för mycket av mingel och näringsliv och för lite av personliga möten med människor som sällan träffar en politiker.

Därför reser han i stället ut i landet med start på måndag och låter finansminister Magdalena Andersson (S) hålla talet på S-dagen i Almedalen. Även förra året gjorde han på liknande sätt, men då avslutade han sin resa på Gotland.

Har tittat på Ullared

I år går starten vid tv-kända varuhuset Gekås, där folkkära favoriter som Ola-Conny Wallgren och Morgan Karlsson jobbar. Där hoppas Löfven få dricka kaffe med både personal och kunder.

– Jag vill träffa så många som möjligt, människor som sällan träffar politiker och som aldrig skulle besöka en politikervecka, och diskutera hur vi behöver stärka vårt samhälle för att se till att vi har bra möjligheter i hela landet under hela livet, säger han.

Stefan Löfven åkte buss genom Sverige även 2018, men då avrundade han med tal i Almedalen. Nu struntar han helt i Visby och besöker i stället Ullared, Falkenberg, Skara, Tibro,  Motala, Grums, Munkfors och Ransäter.
Foto: Stefan Mattsson
Stefan Löfven åkte buss genom Sverige även 2018, men då avrundade han med tal i Almedalen. Nu struntar han helt i Visby och besöker i stället Ullared, Falkenberg, Skara, Tibro, Motala, Grums, Munkfors och Ransäter.

Att det är handelsplatsen som får besök förklarar han med att många rör sig där.

– Och då vill jag gärna träffa dem. Både de som arbetar där och som åker dit och handlar.

Brukar du titta på tv-programmet?

– Ja, det har hänt ibland när jag zappat runt att jag har tittat på det.

Vill lyfta livsvillkoren

Stefan Löfven framhåller att han vill åka till orter som Ullared, Tibro och Munkfors för att prata med människor om deras livsvillkor.

– Vi har många olika kontaktytor, med sociala medier och andra medier till exempel, men det finns inget som slår det personliga mötet. Det är det absolut bästa sättet att få del av människors tankar och känslor, både förhoppningar och oro. I den vardag där människor är trygga och de själva har valt att vara, är den bästa platsen för den här typen av samtal.

Under bussturnén kommer Löfven att besöka allt ifrån arbetsplatser till campingområden och idrottsarenor.

Foto: Stefan Mattsson
Stefan Löfven inleder årets bussturné i Ullared.

Klassklyftor

Enligt Stefan Löfven handlar det som brukar beskrivas som en konflikt mellan stad och land egentligen om klassklyftor och ojämlika villkor beroende av var man bor.

Han menar att det är av största vikt att stärka möjligheten till ett bra liv över hela landet. Att se till att sjukvården, äldreomsorgen och skolorna fungerar överallt.

– Vi behöver dels regionala projekt och riktade satsningar för att understödja möjligheterna i regionerna. Men det är det starkare samhället i sin helhet som är själva grunden, säger han.

Inget rosémingel

Statsministern framhåller att det är lika viktigt för honom att berätta om det samhälle han vill se, som att ta del av den beskrivning människor ger av sina liv.

– Vi behöver få fler som tror att vi kan bygga ett starkare samhälle tillsammans. Det har socialdemokratin gjort i många, många decennier och vi har samma uppgift nu. Men den styrkan bygger på att vi vet vad människor tycker. Vad är det som oroar eller driver dem? Som skapar framtidstro? Det bästa sättet att få reda på det är att prata med människor i den vardag där de är trygga. Det är därför som jag vill göra de här mötena.

Så nu blir det kaffe i Ullared i stället för rosémingel i Almedalen?

– Så kan man definitivt uttrycka det, en kaffekopp i stället för champagneglas. Det är jättebra.

Stefan Löfvens val att avstå Almedalsveckan har tidigare fått kritik. Bland annat av företrädare för Region Gotland.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Här är orterna som statsministern besöker

Måndag 1 juli: Ullared och Falkenberg

Tisdag 2 juli: Skara, Tibro och Motala

Onsdag 3 juli: Grums, Munkfors och Ransäter

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYR≈N
Publicerad:

LÄS VIDARE