Botström kritisk efter S valsmäll: Saknat svar

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat någonsin.

Philip Botström, SSU:s ordförande, är kritisk och menar att partiledningen måste ta valsmällen på stort allvar.

– Vi behöver ha en allvarlig diskussion om hur det kunde bli så här, säger han.

När valresultatet hade presenterats på söndagsnatten så var allt precis som vanligt för Socialdemokraterna i ett EU-val. Partiet har tappat i alla val sedan Sverige gick med i unionen och gjorde så också denna gång.

Varken statsminister Stefan Löfven (S) eller partiets toppkandidat Heléne Fritzon ville dock kännas vid någon självkritik.

– Det kommer alltid finnas något som kan göras annorlunda, men nej, jag känner inte det nu, sa Löfven strax innan han lämnade valvakan på partikansliet i Stockholm.

”Fortsätter negativ trend”

Philip Botström hymlar dock inte om att han är allt annat än nöjd.

– Jag tänker inte sticka under stolen med att jag är väldigt besviken över det här valresultatet, säger han.

– Socialdemokraterna fortsätter en negativ trend och tappar i EU-val, särskilt bland unga. Lägger man ihop de progressiva partierna så är det en tydlig tillbakagång samtidigt som de konservativa ökar kraftigt. 

Vad det beror på menar han att partiledningen nu måste analysera grundligt.

– Jag ser framför mig att vi behöver ha en allvarlig diskussion om hur det kunde bli så här och vad man är beredd att göra för att vända den negativa utvecklingen.

Inte gett svar

Botström menar att S har haft ett väldigt bra budskap i valrörelsen, kampen mot högerextremism och för ökad jämlikhet. Men att partiet inte gett tillräckliga svar på hur man vill komma åt de problem som lyfts fram.

– Vi har varit tydliga med att vi är emot de högerextrema och konservativas frammarsch, det tycker jag är bra och rätt i sak. Men självklart måste vi fundera på om vi varit lika tydliga i vad vi velat göra för att komma åt grogrunden som gjort att de högerextrema har kunnat växa, säger han.

Philip Botström är dock mycket glad för att S ser ut att behålla alla sina fem mandat i EU-parlamentet, trots tillbakagången. Han hyllar också valarbetarna som arbetat hårt med att knacka dörr, ringa väljare och kampanja.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE