Regeringen på väg att ta hem IS-barnen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen är på väg att hämta hem de svenska IS-barnen från lägren i norra Syrien.

Rädda barnen har i hemlighet haft möte med dubbla ministrar – och är positivt inställda till det som kom ut.

– Vi uppfattar det som att de nu har samma ambition som vi, att de här barnen ska tas hem till Sverige, säger Ola Mattsson, Sverigechef.

På tisdagen hölls i största hemlighet ett möte mellan Rädda barnen, som krävt att regeringen ska agera för att ta hem barnen till svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS, inrikesminister Mikael Damberg (S) och Åsa Lindhagen, barnminister (MP). Även en representant för Utrikesdepartementet deltog.

Mötet kom till efter att Rädda barnen tidigare kritiserat regeringen för att inte agera för barnens bästa. I ett öppet brev krävde man att regeringen skulle säkerställa att alla barn skulle få nödvändiga handlingar, pass till exempel, för att kunna ta sig hem till Sverige.

Stor samsyn

Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson är positiv efter mötet. Han menar att det nu tycks finnas en stor samsyn med regeringen.

– Vi uppfattar det som att de nu har samma ambition som vi har, att de här barnen ska tas hem till Sverige. Vi är angelägna om att det ska göras så fort det bara är möjligt, för situationen i de här lägren är väldigt, väldigt allvarlig, säger han.

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Inrikesminister Mikael Damberg.

Från Rädda barnen framfördes behovet av att agera skyndsamt, men man tryckte också på om andra åtgärder, till exempel en stödtelefon.

– Vi drev tidigare orostelefonen mot våldsbejakande extremism på uppdrag av regeringen, och vi ser ett stort behov av den typen av verksamhet även nu. Det finns personer, inte minst anhöriga, som av rädsla för myndigheter behöver någon annan stans att vända sig.

Det handlar till exempel om hjälp för den som radikaliserats.

– Det handlar både om att minska grogrunden för nya extremister men också för att personer som är i behov av hjälp för att de radikaliseras ska få det stödet. Det kan handla om anhöriga som har personer i sin närhet som är radikaliserade och som behöver hjälp, men som inte vågar kontakta myndigheter av olika skäl, säger Mattsson.

”Ska om möjligt komma hem”

Förra veckan gav Margot Wallström beskedet att ”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”. Detta har därefter upprepats flera gånger de senaste dagarna av olika ministrar.

Mikael Dambergs pressekreterare Natalie Sial bekräftar mötet, och säger:

– Det är en mycket allvarlig situation på plats i lägren som behöver förbättras. Vi är överens om att det inte är en acceptabel situation. Regeringen arbetar för att barn med koppling till Sverige om möjligt ska komma hem.

Kan omhändertas

I en debattartikel i DN slår Damberg och justitieminister Morgan Johansson fast att IS-barnen kan komma att omhändertas av svenska myndigheter, med stöd av LVU, lagen om vård av unga.

Fotnot: Efter Aftonbladets publicering påtalar pressansvariga i regeringskansliet att mötet inte skett i hemlighet. Att det funnits inplanerat dock ej skickats något pressmeddelande om.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE