Regeringskrisen 2021

Löfven sätter press med avgångshotet

Av: 

Nora Adin Fares

SAMHÄLLE

Efter ett möte med talmannen inför kommande talmansrundor berättade Stefan Löfven att han vill återinsättas som statsminister, men bara om Socialdemokraternas budgetförslag går igenom. Annars kommer han att avgå.

Linn Mårdstam som är statsvetare menar att det här är Löfvens sätt att pressa talmannen.

Efter sitt möte med talmannen under tisdagen lämnade Stefan Löfven besked: får oppositionens budget flest röster, då kommer han att avgå. Ett besked som han lämnat en gång tidigare, 2014, när Sverigedemokraterna ville rösta för Alliansens budget.

– Det blir rentav omöjligt att få igenom sin egen politik med en annans budget. Stefan Löfven har suttit i den här situationen tidigare, han har ett facit och vill därför undvika det här scenariot, säger statsvetaren Linn Mårdstam.

Löfvens besked sätter press på talmansrundorna, men Linn Mårdstam menar att det också kan förenkla arbetet för talmannen Anders Norlén.
– Alla parter vill undvika att man hamnar i den här positionen, så beskedet är en förtitt på vad som skulle kunna upprepa sig igen. Nu är vi i den här situationen och försöker ta oss ur med alla medel, då utgår jag ifrån att talmannen inte vill hamna här igen om ett litet tag.

Stefan Löfvens besked var att han vill återinsättas som statsminister, men bara om om Socialdemokraternas budgetförslag går igenom
Linn Mårdstam, statsvetare.

”Ansvarsutkrävande blir svårt”

Det är budgeten som används för att förverkliga och implementera olika förslag. Men om en sittande regering som måste driva politik på någon annans budget, vem bär då ansvaret för den politik som drivs?

Linn Mårdstam menar att en sådan situation gör det svårt att utkräva ansvar från någon.
– Då har vi en debatt där man som väljare inte kan spåra de politiska besluten, och vi kommer i debatter mellan de politiska sidorna bollar fram och tillbaka - vems fel eller vems förtjänst politiken som förs är, säger hon.
Budgetpropositionen för 2022 är planerade att presenteras 20 september.

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Politik

Stefan Löfven

Debatt

Ekonomisk politik