Intern strid om unga lamslår regeringen: Mycket dålig stämning

Publicerad 2017-11-10

Stefan Löfven och Socialdemokraterna säger blankt nej till att låta unga ensamkommande stanna.

Det har skapat en allvarlig spricka – i samarbetet med MP.

– Konflikten har helt paralyserat arbetet i regeringskansliet, säger en källa.

Just nu förhandlar regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet om framtiden för de ensamkommande ungdomarna. Frågan har orsakat så heta känslor att den, enligt Aftonbladets källor, lyfts från migrationsminister Heléne Fritzons departement till statsministerns kansli, samordningsenheten i Statsrådsberedningen.

Partierna står mycket långt i från varandra. S står bakom dagens regler, medan MP kräver en lagändring som skulle göra att de ungdomar som inte hade fyllt 18 år när de kom till Sverige under flyktingkrisen 2015, får stanna.

En centralt placerad källa menar att arbetet i Rosenbad har ”paralyserats” av striden – och att en lösning därmed brådskar.

– Det här har skapat mycket dålig stämning i huset och skymmer alla andra frågor, säger hen.

Pressar på utifrån

Samtidigt pressar organisationer som #vistårinteut, Rädda Barnen och Svenska kyrkan på för att de unga ska få stanna. Dessutom pågår en manifestation till stöd för de unga, utanför S partihögkvarter i Stockholm. Ett initiativ som stöttas av MP:s ungdomsförbund Grön ungdom.

– På grund av långa handläggningstider har unga fått vänta över två år på beslut, och många har hunnit fylla 18 år. Det är varken rättvist eller rättssäkert att unga människors framtid avgörs av ett kaos i byråkratin, säger Sandra Fogelberg, sammankallande och migrationspolitisk talesperson i Grön ungdom.

Även i riksdagen märker man av den upptrissade stämningen.

– Vi får massor av brev, mejl och samtal om att vi måste lätta på reglerna och låta ungdomarna stanna, säger en socialdemokrat.

Allvarligaste sprickan under mandatperioden

Källor som Aftonbladet talat med framhåller att regeringsbråket om flyktingungdomarna är den allvarligaste sprickan sedan samarbetet inleddes 2014. Detta trots tidigare konflikter om till exempel vapenexport och kärnkraft.

– Det här riskerar att allvarligt skada förutsättningarna för ett samarbete efter valet nästa år, säger en källa.

Men sprickan löper inte enbart mellan partierna. Även inom S finns en splittring, där framför allt ”vänsterfalangen” med sidoorganisationer och kyrkliga står närmare MP än sitt eget parti, om de ensamkommande.

Bland miljöpartister som Aftonbladet talat med finns en förhoppning om att striden inom S, tillsammans med hotet om att det så kallade ”skuggsamhället” ska växa till följd av utvisade som går under jorden, ska få motparten att mjukna.

Medan man inom S hoppas att den osäkra situationen i Afghanistan, som gör det svårt att utvisa dit, ska blidka MP och göra att man kan skjuta frågan på framtiden – till efter valet.

Ingen öppning från Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) signalerar dock ingen öppning.

På onsdagen besökte han Svenljunga och uppvaktades där av #vistårinteut, som förespråkar en amnesti.

På frågan om hur han ser på kravet, svarade Löfven:

– Jag delar inte den uppfattningen. Nu har vi ett annat regelverk på plats. Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre.

Samtidigt framhöll han att dagens migrationsprocess är rättssäker jämfört med tidigare.

– Det är bra att vi har flyttat den här frågan från politiken till en rättssäker hantering där myndigheter får pröva och där det finns en möjlighet till överprövning i domstol. Men när det slutgiltiga beslutet har fattats, då är det det som gäller.

Vad ska hända med dem som fått avslag och som går under jorden i stället för att lämna landet?

– Det är därför vi nu ger polisen större möjligheter, exempelvis att besöka arbetsplatser för att se om där finns svart arbetskraft och att beslagta identitetshandlingar, just för att se till att om du har fått avslag, då ska du inte vistas i Sverige, då ska du ut ur landet.

I dag besöker Stefan Löfven Kumla och inför detta möts han av en debattartikel som undertecknats av politiska företrädare från fem partier, V, MP, S, C och L, med krav på att de ensamkommande ska få stanna och utvisningarna stoppas.


För fler politiknyheter – följ Aftonbladet Samhälle