Regeringen kallar upp SCB-chefen: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2019-11-11

Joakim Stymne är generaldirektören bakom den falska SCB-statistiken.

Nu kallas han till regeringen för samtal om skandalen:

– Jag tycker det är allvarligt och jag förutsätter att SCB rättar till detta, säger ansvarig minister Lena Micko (S) till Aftonbladet.

Aftonbladet avslöjar i dag hur det multinationella bolaget Evry kunde forcera fram felaktiga arbetslöshetssiffror till SCB.

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en av de lågavlönade telefonintervjuarna till Aftonbladet.

Siffrorna är avgörande beslutsunderlag inom statsapparaten – och en direkt konsekvens är att Sveriges BNP får räknas om nästan två år tillbaka i tiden.

Joakim Stymne, generaldirektör för SCB.

”Det är allvarligt”

Nu kallas SCB:s generaldirektör Joakim Stymne upp till regeringen för samtal.

– Med anledning av Aftonbladets uppgifter kommer jag kalla generaldirektören till ett möte, säger civilminister Lena Micko.

Mötet kommer att hållas så fort det blir möjligt. Syftet är att ministern ska få redogjort vad SCB nu gör åt situationen.

Evrys call center ligger avskilt i källaren på huvudkontoret i Solna.

– Statistik måste man kunna förutsätta är rätt. Jag tycker det är allvarligt och jag förutsätter att SCB rättar till detta, säger Micko.

Chefen är oanträffbar – befinner sig på konferens

Statistiken som utgör undersökningen AKU är mycket viktig för regeringen, säger Micko och tillägger att det har stor betydelse att siffrorna är rätt.

– När det gäller BNP så har regeringen ett kontinuerligt arbete med att revidera uppgifterna, men självfallet är SCB en viktig källa även till det. Så det är allvarligt.

Har du förtroende för Joakim Stymne?

– Ja, men jag förutsätter med att man tar sitt ansvar. 

Aftonbladet har sökt Joakim Stymne för en kommentar. Men enligt administrativ personal på SCB är han inte anträffbar under måndagen eftersom han befinner sig på konferens.