S: Dra in pengarna till länder som bryter mot EU:s värderingar

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-03-24

ÖREBRO. Stryp pengarna till länder som Ungern och Polen som inte lever upp till EU:s värderingar. Och låt länderna övervaka varandra om hur regelverken följs.

Det är några krav som Sverige nu driver.

– Väldigt mycket pengar betalas ut till länder som i dag inte har respekt för EU:s principer, säger Hans Dahlgren, EU-minister (S).

Den socialdemokratiska partikongressen i Örebro avslutas i dag. Sista dagen gästas partiet av Frans Timmermans, Nederländerna, kandidat till att ta över som ordförande i EU-kommissionen.

På en pressträff där Dahlgren, Timmermans och Heléne Fritzon, S toppnamn i EU-valet den 26 maj, deltog lyftes de fyra krav som man nu driver tillsammans i EU-kretsen fram.

Sanktioner

Det handlar om ökade sanktionsåtgärder mot länder som till exempel Ungern och Polen som inte lever upp till de värderingar som alla länder förbundit sig.

Det handlar till exempel om kvinnors rättigheter, rättsväsendets oberoende och fria medier.

– Väldigt mycket pengar betalas ut till länder via EU:s strukturfonder. Några av dem har inte full respekt för rättsstatens principer. Där finns inte längre ett oberoende rättsväsende på det sätt man lovade när man blev medlem i unionen. Håller man sig inte till de värderingarna ska det kosta, säger Dahlgren.

Sverige och de länder som står bakom kraven vill därför kunna strypa pengarna, ställa upp bakom EU-domstolens möjligheter att övervaka länderna och som en sista åtgärd även kunna dra in ländernas rösträtt i EU vid upprepade brott mot EU:s grundläggande värderingar.

Övervaka varandra

Till detta har man nu också fogat ett nytt krav på att länderna ska kunna granska varandra i fråga om hur man lever upp till det man lovat. Systemet finns redan inom FN.

Men att få genom kraven kommer inte att bli lätt, konstaterar Hans Dahlgren.

– Det är inte alla som är med på båten direkt, men det här är en förhandling som ska äga rum. Och alla har vetorätt i det här. Därför har vi lika mycket möjlighet att påverka som de andra, säger han.

De svenska Socialdemokraterna ser EU-valet som ett värderingsval där kampen står mellan att låta högerextrema ta mer plats eller att säga nej till den utvecklingen och stå upp för demokratiska värderingar.

Inspirerats av Löfven

Frans Timmermans slog fast att han helt står bakom detta och att han inspirerats av Stefan Löfvens kampanj i riksdagsvalet, där dessa frågor var stora.

Heléne Fritzon framhöll i sin tur att det är viktigt att ”ta kampen mot de högerextrema krafterna”.

– Det handlar om att värna demokratin och rättsstatens principer, att man i en del länder ifrågasätter kvinnors rättigheter, att man ger sig på den fria pressen, domstolarna. Det är inte förenligt med rättsstatens principer och därför vill vi vara tydliga med att vi tänker ta den fajten, säger hon.

Innan Stefan Löfven skulle avsluta S-kongressen höll han ett tal med avstamp i EU-politiken.

Även han berörde vikten av att genomföra sanktioner mot länder som inte ställer upp på det överenskomna.

– EU måste stå upp för de värderingar vi tror på. Men hur ska EU kunna bli en röst för demokrati världen om dess egna medlemsstater urholkar demokrations- och rättsstatens principer, säger han.

”Ska i fängelse”

I sitt tal berörde han också vikten av att bekämpa extremism och terror. Och tog upp frågan om IS-terroristerna.

– Vi ser hur invånarna i det här blodsindränkta kalifatet stod registrerade med namn, med familj - och med slavar.

Han menade att EU och världen måste göra allt för att bekämpa denna ondska.

– Vi har hållit på at diskutera medborgarskap och att skicka runt de här mellan våra länder. Men de ska inte ska vara i något juridiskt ingenmansland - de ska vara i fängelse.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!