”En enpartiregering med Nyamko Sabuni som statsminister”

L-ledaren hoppfull inför framtiden

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Liberalerna balanserar på riksdagsspärren.

Men Nyamko Sabuni tror att de i framtiden kan bilda en egen regering.

– Jag skulle inte ha något emot en enpartiregering där Nyamko Sabuni är statsminister och fyller hela regeringen med liberala statsråd, säger hon till Aftonbladets Lena Mellin.

Nyamko Sabuni håller i kväll sitt första stora tal som ny partiledare för Liberalerna. Hennes parti balanserar på riksdagsspärren och klarade sig med nöd och näppe från att åka ur EU-parlamentet.

I ”Mellin Möter” frågades hon ut av Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin. Sabuni upprepade att L inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna. Hon sa också att ett nytt konservativt block, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vore olyckligt.

Hoppas Alliansen återbildas

Sabuni vill i stället att Alliansen kommer tillbaka nästa val.

– Jag hoppas att Alliansen kan återbildas och fortsätta reformera Sverige.

Sabuni anser att det har varit viktigt att hålla ihop de borgerliga partierna, för att ha chans att bilda regering och få en borgerlig statsminister.

Men hon ser det inte som nödvändigt att hålla ihop, och tar som exempel när Sverige leddes av folkpartisten Ola Ullsten 1978–1979.

Klicka på videon och se hela intervjun.

Nyamko Sabuni.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nyamko Sabuni.

Statsminister

– En enpartiregering skulle också kunna vara möjligt framgent, inget är uteslutet. Man ska utesluta ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, i övrigt får vi återkomma till hur kartan ser ut. Jag skulle inte ha något emot en enpartiregering där Nyamko Sabuni är statsminister och fyller hela regeringen med liberala statsråd.

Ser du att det ligger i närtid?

– Det vet man aldrig, jag är partiledare idag, hur många trodde det?

Publicerad:

LÄS VIDARE