Interna M-kravet: öl och vin i mataffären

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ingen avveckling av Systembolaget, men väl öl och vin i matvarubutiken.

Det är en av striderna som Moderata ungdomsförbundet tror sig kunna vinna mot M-ledningen på partistämman.

– Det är en frihetsfråga, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Det svenska alkoholmonopolet och Systembolaget ställning är en av de frågor som kommer att diskuteras flitigt på Moderaternas partistämma som inleds på torsdag i Västerås.

Där ska partiet besluta om vilken politik man ska driva framöver.

Flera motioner har kommit in om att helt slopa monopolet på alkoholförsäljning. Partistyrelsen har föreslagit att Systembolaget ska införa söndagsöppet.

Men om Moderata ungdomsförbundet får som de vill kommer det bli fler förändringar. Man tar strid mot partiledningen kring flera förslag som har som mål att luckra upp monopolet - och enligt dem själva vinner de allt mer stöd.

Tar strid mot partiledningen

Det handlar framför allt om att man stödjer en motion som föreslår att produkter med max 20 procent alkohol, alltså framför allt öl och vin, ska tillåtas för försäljning i livsmedelshandeln.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa samlar just nu stöd för förslaget runt om bland ombuden. Han tror att det blir en jämn omröstning.

– Tittar man på Finland och andra länder som avvecklat delar av monopolet, där matvarubutiker får sälja öl och vin i sina butiker, har man inte entydigt sett att konsumtionen i sin helhet har ökat, bara tillgängligheten, säger han.

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Han lyfter framför allt fram de människor som har en bit att åka till Systembolaget som vinnare.

– De skulle få det mycket enklare att kunna köpa en flaska vin till fredagsmyset. Det är en frihetsfråga.

Är det att sätt att underminera Systembolagets ställning?

– Vi ser att det är mycket privatimport nu, man smugglar, man privatimporterar legalt och man tillverkar egen sprit. Det här är snarare ett sätt att bevara Systembolaget.

Partistyrelsen vill avslå

Dousa menar dock att även de matvarubutiker som får sälja öl och vin kan få vissa restriktioner, bland annat kring öppettiderna.

– Där ska man vara pragmatisk, man skulle kunna tänka sig ett regelverk där butikerna får ha alkoholförsäljning under samma öppettider som Systembolaget. Jag tycker inte man ska skynda igenom en sådan här reform utan hänsyn till hur det ser ut.

Muf kommer också ta strid kring punktskatten på alkohol, som man vill sänka.

Partistyrelsen har i stämmohandlingarna motiverat varför man vill avslå motionerna. Om vin och öl i butiker skriver man:

”På partistämman 2015 fattades beslut om att utreda formerna för en avveckling av detaljhandelsmonopolet för alkohol. Partistyrelsen menar att det beslutet ligger fast. I samband med en sådan utredning kan även ett eventuellt licenssystem samt vilka alkoholhaltiga produkter som ska få säljas i livsmedelsbutiker, vilket föreslås, såväl som andra frågor kopplade till försäljning av alkohol ses över.”

Publicerad:

LÄS VIDARE