Omröstning klar – så vill Eskilstuna få bort tiggarna

Publicerad 2018-06-14

ESKILSTUNA. Nu är beslutet fattat – politikerna i Eskilstuna vill ha bort tiggarna från stadens gator.

I dag röstade kommunfullmäktige ja till ett omdiskuterat förslag som innebär att det ska krävas ett avgiftsbelagt tillstånd för ”passiv pengainsamling”.

”Eskilstunamodellen” följs med stort intresse av en lång rad kommuner i landet – och kan komma att få spridning.

De senaste månaderna har många blickar riktats mot Eskilstuna. Anledningen är att den socialdemokratiskt styrda kommunen, där partiet styr ihop med Moderaterna och Centerpartiet, har tagit fram en egen modell för att försöka få bort tiggarna från stadens gator.

Frågan om tiggeri har varit mycket omdiskuterad i Sverige de senaste åren och mätningar har visat att en majoritet av svenska folket tycker att tiggeri ska förbjudas.

Tidigare har Vellinge kommun i Skåne röstat igenom ett lokalt tiggeriförbud, men det upphävdes senare av länsstyrelsen. I Eskilstuna testar man en annan väg.

I dag röstade kommunfullmäktige, efter en flera timmar lång debatt bland ledamöterna i stadshuset, igenom det mycket omdiskuterade förslaget, som alltså inte innebär något förbud. I stället har man arbetat fram en modell som innebär att det ska krävas tillstånd för ”passiv pengainsamling” på flera platser i kommunen. Majoriteten i staden vill försöka reglera bort tiggeri genom att förändra de lokala ordningsföreskrifterna från 1 oktober.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger efter voteringen att beslutet var nödvändigt.

– Det handlar om att vi har många människor i Sverige som bor i en extremt utsatt situation och har gjort så i många år. I närmare tio år har vi haft den här frågan på den svenska dagordningen. Vi ser inget ljus i tunneln för de här människorna, man lever i den här fruktansvärda utsatta situationen. Då har vi kommit till slutsatsen i Eskilstuna att vi vill pröva om det finns en annan väg framåt, säger han.

Modellen med att det ska krävas tillstånd har också fått hård kritik från flera håll, bland annat från Eskilstuna stadsmission, Eskilstuna-Kurirens liberala ledarsida och flera av oppositionspartierna. De menar att det inte går att se ”passivt penninginsamlande” som en ordningsfråga och att förslaget gör livet svårare för redan väldigt utsatta människor.

Jimmy Jansson säger att han har repsekt för kritikerna.

– Men någonstans är det ändå så att de här människorna har det så svårt man kan ha det i ett samhälle av i dag. Dessutom är det inga många kronor som kommer in den här vägen. Det är redan riktigt illa och det blir hela tiden värre. Då måste vi fundera på om vi ska stå med armarna i kors eller om vi ska försöka hitta en annan väg framåt.

”Eskilstunamodellen” har följts med intresse av en lång rad kommuner och skulle kunna få spridning. Men nu är frågan vad länsstyrelsen kommer att säga – om förändringen är förenlig med ordningslagen. Det beskedet väntas inom kort.

S-toppen Jimmy Jansson tror att uppmärksamheten har sin förklaring.

– Det finns i många kommuner ett problem med att människor lever i otrolig utsatthet, där de riskerar att bli indragna i kriminella verksamhet eller i klorna på en annan människa. Man lever i skogsdungar eller under viadukter. Jag hoppas att det i många andra kommuner också finns förtroendevalda som ser att det här inte är någon långsiktig väg framåt.

– Nu får länsstyrelsen säga sitt om det går att använda de lokala ordningsföreskrifterna på det här sättet eller om det är så att Sveriges riksdag måste fundera på hur lagstiftningen ska se ut framåt. Men får vi nej där kommer vi nog pröva frågan i nästa instans.

Omdiskuterat och kritiserat

På nationell nivå har både Sverigedemokraterna och Moderaterna gått fram med att man vill se ett nationellt tiggeriförbud. Socialdemokraterna har ännu inte satt ned foten i frågan.

Efter dagens besked i Eskilsttuna säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT:

– Jag tycker det är ett intressant förslag, att om man vill göra detta får söka tillstånd.

Regeringen har dock inga liknande planer på nationell nivå, enligt Löfven, som inte heller stödjer Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på ett nationellt tiggeriförbud.

Tomas Tobé, M:s rättspolitiska talesperson i riksdagen, säger till Aftonbladet:

– Jag har förståelse för att Eskilstuna kommun agerar gentemot tiggeriet. Men det Sverige behöver behöver är ett nationellt förbud om vi ska klara av att minska ned det här tiggeriet. Det är principiellt fel att normalisera tiggeri, att vi ska ge tillstånd till människor att komma till Sverige och tigga på våra gator och torg, säger han.

Han tror att fler partier kommer att driva på för nationellt tiggeriförbud efter valet.

– Det är jag helt övertygad om, säger Tomas Tobé.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot