Manifestationen kunde stoppas med ”farsot”-paragrafen

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

Black lives matter fick genomföra sin manifestation – trots att tusentals personer deltog.

Nu reagerar politikerna i riksdagens justitieutskott.

– Grundlagen säger att demonstrationsfriheten får inskränkas för att bekämpa en farsot. Det är i ett sådant läge vi är i nu, säger Andreas Carlson (KD).

Tusentals personer deltog i går i manifestationen Black lives matter i centrala Stockholm. Detta trots att det för närvarande är förbjudet att arrangera evenemang för fler än 50 personer.

Polisen ansåg inte att det fanns skäl att neka organisationen tillstånd.

Vice ordförande i riksdagens justitieutskott, Andreas Carlson (KD), hänvisar till en paragraf i grundlagen som säger att demonstrationsfriheten får begränsas för att motverka farsot.

– Det är ansvarslöst att arrangera och delta i sådana här manifestationer när smittrisken är så hög som den är, säger han.

Demonstrationen hade kunnat stoppas med ”farsot-paragrafen”.

Kräver att ministern agerar

Borde polisen använt lagutrymmet för att neka tillstånd?

– Det är svår att recensera i efterhand, men blir det fler demonstrationer så anser jag att det finns stöd i grundlagen att inskränka demonstrationsfriheten. Jag vill också tillägga att jag förstår viljan att protestera mot orättvisor, men då får man hitta andra sätt.

Riksdagsledamoten Johan Forssell (M) ser en risk att gårdagens manifestation blir startskottet på fler.

Nu kräver han att inrikesminister Mikael Damberg (S) agerar.

– Han måste ta kontakt med polisen för att säkerställa att detta inte händer igen. Flera tusen personer bröt mot de begränsningar som satts upp för att rädda liv.

Försvarar agerandet

Ordföranden i justitieutskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S), försvarar polisens beslut att ge organisationen tillstånd.

– Jag tycker det är rätt att bevilja tillståndet utifrån gällande förordning men också att ingripa och skingra om folk inte följer givna tillstånd, säger han.

Lundh Sammeli tillägger han har förståelse för demonstrationen och att han känner sympati för frågan. Han anser däremot inte att det är lämpligt att samlas i så stora grupper just nu.

Aftonbladet har ställt frågor till Stockholmspolisen om varför tillstånd gavs, men myndigheten har inte återkommit med svar. Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, har tidigare sagt till SVT att arrangören fick tydliga instruktioner om att inte överskrida gränsen på 50 personer.

– Om vi hade avslagit ansökan så hade demonstrationen sannolikt genomförts ändå. Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, sa han.

Andreas Carlson (KD), vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen