Kräver bättre löner efter pandemin: Går inte betala falukorven med applåder

Uppdaterad 2020-05-13 | Publicerad 2020-05-12

Det krävdes en pandemi med tusentals döda för att krisen i äldreomsorgen skulle tas på allvar.

Det menar fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin, som är kritisk till såväl experterna på Folkhälsomyndigheten som ledande politiker.

– När vi har påtalat bristerna har vi fått höra att vi inte ska svartmåla, säger han.

På tisdagen presenterade S/MP-regeringen och samarbetspartierna C och L ännu ett krispaket till vården och omsorgen, som nu fått totalt fem miljarder för att hantera effekterna av coronakrisen.

Det handlar om att utbilda 10 000 vikarier till undersköterskor och vårdbiträden. Men också att ersätta kommuner och regioner för extrapersonal, övertid och inköp av utrustning under pandemin.

Tobias Baudins betyg är ”bra, men det räcker inte”.

Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Utöver fler anställda behövs också bättre anställningsvillkor, arbetsmiljö och löner för att fler ska vilja ta de jobb som finns , menar han.

– Över en halv miljon behöver anställas i den här sektorn fram till 2026.

Vill ha välfärdslyft

Tobias Baudin framhåller att problemen varit stora inom äldreomsorgen redan före pandemin. Sjukskrivningstalen var ”solklart högst” i alla branscher.

– Dubbelt så höga sjukskrivningstal som inom byggsektorn till exempel, och det brukar räknas som en tuff sektor. Här finns inga genvägar, fler måste anställas. Det är för slimmat inom äldreomsorgen i dag, säger han.

En undersköterska hjälper en äldre person på ett boende i Stockholm. Arkivbild.

Kommunals ordförande tycker att hela välfärden måste få ett lyft framöver.

– Det skulle kosta ungefär 30 miljarder årligen. Men det är väldigt små pengar när man jämför med de miljarder och åter miljarder som staten har öst över näringslivet under den här krisen.

Har varnat

Att över 3 300 personer hittills dött till följd av coronapandemin förklaras till stor del av att smittan tagit sig in på äldreboenden och i hemtjänsten.

Det gör Baudin förbannad.

Han menar att facket varnade för en sådan utveckling på ett tidigt stadium, men att man inte tagits på allvar.

Politikernas fokus har legat på akutsjukvården, anser han.

– Det är bra med starkt fokus på sjukvården, det har varit och är tufft där. Men vi såg direkt att sjukvården var betydligt mer rustad för en pandemi än äldreomsorgen.

– Över hälften i äldreomsorgen har inte haft tillgång till skyddsutrustning. Utbildningsnivåerna brister och en stor andel i personalen är timanställd. Det har man inte gjort något åt. Det är först nu man börjar prata om det.

För otydligt från FHM

Även experterna på Folkhälsomyndigheten har svikit under krisen, anser Baudin.

Han tycker att myndigheten varit för otydlig i sina riktlinjer kring skyddsutrustning inom äldreomsorgen, till exempel visir och munskydd.

Folkhälsomyndigheten har varit för otydlig i sina riktlinjer, tycker Kommunals ordförande.

För mycket ansvar har lämnats till arbetsgivarna att bestämma.

– Som ordförande för Sveriges största yrkesgrupp, undersköterskor, blir jag upprörd när experterna säger att det är problem med munskydd för då glömmer personalen att tvätta händerna. Det är nedvärderande.

Tobias Baudin säger att det är sorgligt att det skulle krävas tusentals liv för att människor skulle få upp ögonen för krisen i äldreomsorgen.

Politikerna har inte varit intresserade, menar han.

– De har kanske sett krisen men inte pratat om den, det kunde vi till exempel se i förra valrörelsen. Det har varit frustrerande.

”Betalar inte med applåder”

Signalen har i stället varit att Kommunal inte ska svartmåla omsorgen, när facket försökt lyfta de problem som finns, framhåller Tobias Baudin. Men utan att vilja avslöja vem som sagt så.

Samtidigt sätter han nu press på alla som i dag talar om ”hjältarna i vård och omsorg”.

– Ja, de är hjältar, det är de som tar Sverige genom det här. Men då förutsätter jag att människor inte glömmer det efter coronan. Man kan visa sitt stöd för de här yrkesgrupperna till hösten när avtalsrörelsen drar igång.

– Det är fint att människor applåderar. Men man kan inte betala falukorven i kassan på Ica med applåder.

Tobias Baudin

Namn: Åke Sigurd Tobias Baudin

Ålder: 45 år

Yrke: Förbundsordförande för Kommunal, Sverige största LO-förbund, sedan 2016. Tidigare förste vice ordförande för LO, 2012–2014, och utbildad inom styr- och reglerteknik. Jobbat bland annat som ismaskinsförare i Luleå. 

Bor: Stockholm

Familj: Fru och två barn

Inkomst: 84 707 kronor per månad.

Kuriosa: Pekades tidigt ut som trolig efterträdare till Karl-Petter Thorwaldsson som LO:s ordförande. Men meddelade tidigt att han inte var intresserad. ”Jag brinner för det här, jag vill fortsätta kämpa varje dag för att undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, bussförare och brandmän ska få bättre villkor”.