Panik i IS-läger när syriska styrkor närmar sig

Svenska kvinnans sms: Assad kommer hinna före Erdogan

Uppdaterad 2019-11-08 | Publicerad 2019-10-15

Fånglägret al-Hol ligger mellan de syriska och turkiska styrkorna.

I sms inifrån lägret vittnar svenska kvinnor om skräcken när den syriska armén ser ut att hinna först.

”Ingen vill hamna i Bashar al Assads händer, han är känd för att använda kemiska vapen och tortera människor till döds”, skriver en svensk kvinna.

Den syriska armén har skickat trupper till norra delen av landet för att bekämpa den turkiska offensiven. Enligt uppgifter till SVT har den syriska regeringsarmén tagit över staden Hasakah, 45 kilometer från lägret al-Hol.

SVT rapporterar också obekräftade uppgifter om att syriska armén är på väg att ta över lägren al-Roj och al-Hol.

Uppgifterna har skapat oro i al-Hol, där runt 25 svenska kvinnor och 70 svenska barn befinner sig. Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga i Sverige som talar om ”panik i lägret”.

Kommer hinna före Erdogan

”S.O.S!! Bashar al Assad har kommit in i Hasakah där vi är. Han kommer hinna till oss före Erdogan som fortfarande är 300 kilometer bort. Ingen vill hamna i Bashar al Assads händer, han är känd för att använda kemiska vapen och tortera människor till döds. Helt obarmhärtig” skriver en svensk kvinna som befinner sig inne i al-Hol.

Andrei Engstrand Neacsu, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på Röda korset, säger till SVT att situationen för människor i lägren är mycket oroande. Bland annat eftersom vattenanläggningen som förser dem med vatten är tom.

Kommer inte låta IS dra nytta

– Vi vet inte om Syrien kommer att ta över lägren. Om detta ändå händer har de enligt Genèvekonventionerna samma typ av ansvar, det vill säga att skydda flyktingarna och de frihetsberövade människorna som eventuellt skulle befinna sig i områdena, säger han till SVT.

Aftonbladet pratade i går med Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt. Han sa då att Turkiet kommer ta över fängelser med IS-terrorister och låta terroristerna fortsatt vara fängslade.

Vad händer med kvinnor och barn i al-Hol?

– Vi planerar inte i nuläget att gå så långt ner som al-Hol, det är 60 kilometer iväg. Men om vi hittar något liknande läger så kommer vi hålla kvar dem som finns där. Vi kommer inte låta IS dra nytta av vår operation på något vis.

Turkiet gick på onsdagen den 9 oktober in med väpnade styrkor i norra Syrien. Följ utvecklingen via Aftonbladets livreapportering. Vi svarar på frågor i mån av tid.

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Nu tar denna direktrapportering en paus. 

    Fortsätt följ rapporteringen på aftonbladet.se för senaste nytt gällande Turkiets offensiv i norra Syrien. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Turkiets offensiv i Syrien är "galenskap".

    Den franske presidenten talade med journalister efter EU-toppmötet i Bryssel, och sa att hans ambition är att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska ordna ett möte "de kommande veckorna" med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

    Macron betonade också sin oro för de IS-krigare i fångläger i Syrien som tros ha flytt under offensiven och sa att de måste gripas och ställas inför rätta. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har reagerat på överenskommelsen om tillfällig vapenvila och kallat den ett oseriöst initiativ. 

    – Den här så kallade vapenvilan. Det här är inte vad vi förväntade oss. Faktum är att det inte är en vapenvila, det är ett krav på kurdernas kapitulation, sa Tusk efter toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel idag. 

    Han uppmanade också Turkiet att omedelbart avbryta offensiven i norra Syrien. 

    – Vi måste upprepa våra krav på Turkiet att permanent avsluta den militära operationen omedelbart, och dra tillbaka sina styrkor och respektera internationell humanitär lag, sa Tusk, enligt nyhetsbyrån AP. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. 

    – Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager, säger Akar enligt The Guardian. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Hamish de Bretton-Gordon, tidigare militärchef i Storbritannien med specialkunskap gällande bland annat kemvapen, säger till The Guardian:

    – Det mest troliga är att det är vit fosfor. Det är ett horribelt vapen som har använts upprepade gånger under det syriska inbördeskriget; det är olyckligt men det har blivit allt mer normaliserat.

    Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud, skriver Guardian.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen