Vänsterpartiet utesluter Amineh Kakabaveh

Uppdaterad 2019-08-30 | Publicerad 2019-08-28

Vänsterpartiet utesluter riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Enligt partisekreteraren Aron Etzler har hon allvarligt skadat sitt parti, inte deltagit i möten och pekat ut partikamrater som islamister.

– Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation och nu förlorat hoppet om att det ska bli bättre, säger han.

Det var partisekreteraren Aron Etzler som meddelade att verkställande utskottet vill utesluta Amineh Kakabaveh, 48, ur Vänsterpartiet.

– Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation och nu förlorat hoppet om att det ska bli bättre. Det känns särskilt ledsamt eftersom Amineh är en person som gjort stora insatser för att driva frågan om hedersvåld. Det är sorgligt att det har gått så långt att hon inte längre kan vara medlem i partiet, säger Etzler.

– Skälet till det är att hon ofta och på flera olika sätt allvarligt skadat partiet gentemot väljarna, människor i och kring partiet och förtroendet gentemot sina kollegor.

Mångårig konflikt

Konflikten mellan V-ledningen och Kakabaveh har pågått i flera år och har sitt ursprung i åsiktsskillnader i frågor kring hedersvåld. Hösten 2017 ingick man en överenskommelse om att inte angripa varandra.

Enligt Etzler hade V-ledningen hoppats att situationen skulle förbättras när Kakabaveh på nytt valdes in för V i valet 2018.

– Men i själva verket så har det på många sätt blivit sämre. Eftersom Amineh nu inte kommer på möten sedan ett år tillbaka och inte heller vill samtala med oss så har det blivit omöjligt att lösa, säger partisekreteraren.

Aron Etzler menar att Kakabaveh spridit falska nyheter, sjukskriver sig från riksdagsgruppens möten och att hon också uteblev vid den viktiga statsministeromröstningen tidigare. Hon betalar heller inte den partiskatt som alla V:s företrädare ska avge till partiet.

V vill nu att Kakabaveh lämnar sin riksdagsplats om hon blir utesluten.

– Vi har haft en ohållbar situation med Amineh Kakabaveh under lång tid i partiet. I dag är vårt förtroende förbrukat.

– Det är verkligen ledsamt att hon inte ville ändra sig på de här punkterna.

Hon har hyllats av många för sitt arbete mot hedersvåld och förtryck. Varför har ni inte kunnat utnyttja det i partiet?

– Amineh har jobbat väldigt mycket mot hedersvåld och det respekterar jag henne för. Men du kan inte samtidigt göra kränkande uttalanden mot dina kollegor i riksdagen, sprida falska nyheter eller strunta i riksdagsjobbet. Det går inte.

”Blev utfryst”

Några timmar efter V-ledningens besked stod det klart att Amineh Kakabaveh redan bestämt sig för att hoppa av partiet. I SVT:s Min sanning, som spelade in förra veckan, gav hon beskedet. Programmet ska sändas 3 september.

Amineh Kakabaveh har flera gånger uttalat sig om konflikten med partiet. I en debattartikel i Aftonbladet från 2017 skrev hon bland annat:

”Sommaren 2015 skrev jag om förortens moralpoliser och hur dessa begränsar flickor och kvinnors liv. Efter denna artikel blev jag utfryst av min partiledning, det hette att jag spred falska rykten. I dag har den verklighet som jag beskrev tagits in i regeringens avsiktsförklaring. Flera av de förslag som jag lyft fram i de motioner som mitt parti inte velat ställa sig bakom genomförs nu av andra partier. Jag har velat gå före, men jag har inte varit ensam.”

Kakabaveh är utöver sitt riksdagsuppdrag också ordförande i ideella organisationen Varken hora eller kuvad, som jobbar mot diskriminering och förtryck.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

LÄS VIDARE