Ex-minister rasar över Bards påhopp på Ann Linde

Publicerad 2020-06-24

Alexander Bard kallar utrikesminister Ann Linde (S) lögnaktig, dum och en hycklare på Twitter.

Det gör mångåriga S-profilen Heléne Fritzon rasande.

– Bard borde skämmas, man har ett ansvar i sitt kändisskap för hur man uttrycker sig, säger hon.

Ann Linde har fått mycket kritik efter en tv-intervju om Sveriges coronahantering, i tyska Deutsche Welle nyligen. Efteråt har hon själv sagt att hon ”kunde ha uttryckt sig lite mer ödmjukt”.

Men kritiken fortsätter.

På onsdagen twittrade Alexander Bard, tv-profil och artist, ett klipp ur intervjun och skrev i mycket hårda ordalag, på engelska, vad han tycker om utrikesministern. För att avsluta med att han aldrig skämts så mycket över att vara svensk.

Alexander Bard går till hårt angrepp mot utrikesminister Ann Linde (S).

Har egna erfarenheter

Orden han använder har fått Heléne Fritzon, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och tidigare bland annat migrationsminister och kommunalråd, att reagera mycket kraftigt.

Hon menar att Bard gått långt över gränsen för det acceptabla, och att han borde skämmas. Hon menar att alla vuxna har ett ansvar för vilka ord man använder, men extra mycket den som är känd.

– Man har ett ansvar i sitt kändisskap för hur man uttrycker sig. Och Bard är dessvärre inte ensam om detta, säger hon.

Fritzon framhåller att politiker naturligtvis måste tåla både hård kritik och rejäl granskning, det är en del av demokratin. Och det gäller naturligtvis även Ann Linde, slår hon fast.

Men människor måste tänka på vilka ord de använder och i vilket tonläge de yttrar dem när de kritiserar, menar hon.

Hur det känns att bli utsatt vet Fritzon av egen erfarenhet.

– Jag har varit kvinna i politiken i hela mitt vuxna liv och har egna erfarenheter av detta, det gör att jag blir så arg varje gång kritik tar sig de här uttrycken.

Nakenbilder skickades runt

Heléne Fritzon anser att kvinnor är mer utsatta än män för påhoppen och att de oftare får tillmälen med en sexistisk underton, till exempel genom att kallas hora. Under åren har hon själv fått många brev och mejl med sådant innehåll.

Men det har också varit annat.

EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) var tidigare migrationsminister.

Till exempel den gång en bild av hennes ansikte klipptes ihop med en naken kvinnas kropp – och sändes i många exemplar till hennes man och olika politiska företrädare.

Påhoppen stannar dock inte alltid vid obehagliga brev, menar hon.

Fritzon själv har även utsatts för regelrätta hot, ibland riktade mot hennes barn. Mycket av detta kan hon dock inte prata om av säkerhetsskäl.

Kan skrämmas bort

Genom att ryta till hoppas Heléne Fritzon få människor att tänka efter. Hon ser stora risker med ett högt tonläge och personpåhopp mot politiker och andra i offentligheten.

– Vi riskerar att få kvinnor som inte vill ta på sig viktiga samhällsuppdrag, till exempel i politiken eller andra förtroendeposter.

Men hon ser också risker för hur de unga ska påverkas.

– Vi vuxna ska vara förebilder kring samtalstonen på nätet, men är det så här vi väljer att kommunicera om våra politiska ledare eller andra personer som tar ett samhällsansvar, då sätter det sig hos de unga.

Alexander Bard är upprörd och tycker att Fritzon borde svara honom på Twitter. Han håller inte med om att han har en olämplig ton mot Linde, den är folklig, anser han.

– Ann Linde är en maktmänniska och ska tåla kritik från folket, säger han.

Bard håller inte heller med om att kvinnor är särskilt utsatta.

– Vad är det för kvinnosyn att tycka att de inte ska tåla kritik för att de är kvinnor? Det är fruktansvärt.