Pressades om Alliansspricka om migration

Publicerad 2018-08-22

Centerledaren Annie Lööf kan tänka sig att förlänga den strama tillfälliga flyktinglagen – om reglerna kring familjeåterförening lättas.

Men det är inte hennes Allianskollega Ulf Kristersson (M) alls intresserad av.

– Jag tycker vi ska förlänga den nuvarande linjen, säger han i P1 Morgon.

Moderaternas partiledare, statsministerkandidaten Ulf Kristersson, var i dag sist ut i P1-Morgons partiledarutfrågningar inför valet den 9 september.

M-ledaren fick flera frågor om områden där Alliansen har haft svårt att komma överens.

Allianskollegorna Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).

Det handlar bland annat om vilken migrationspolitik som ska gälla i Sverige framöver. Kristersson har tidigare sagt att Sverige måste ha en stram politik på området under en lång tid framöver för att i stället kunna fokusera på att integrera de som redan kommit hit.

Sedan några år finns en tillfällig och hårdare lagstiftning på området, som kom till efter flyktingkrisen 2015 med målet att färre asylsökande ska söka sig till Sverige. Den löper ut nästa år. Vad som ska hända sedan debatteras nu friskt mot bakgrund av att förhandlingarna om en gemensam flyktingpolitik inom EU går trögt.

Håller inte med Annie Lööf

Tidigare har Centerledaren Annie Lööf sagt att hon kan tänka sig att den nuvarande lagen kan förlängas tills det är bestämt vad som ska ersätta den. Men den måste justeras menar hon.

– Jag utesluter inte att förlänga den nuvarande tillfälliga lagstiftningen. Men då är det rimligt att barn får återförenas med sina föräldrar och att införa särskilt synnerligen ömmande omständigheter. Det är de delarna som är känsligast, har hon sagt i P1 Morgon.

Men Ulf Kristersson och Moderaterna, som vill bilda regering ihop med Centerpartiet, delar inte alls den uppfattningen. Även Kristdemokraterna och Liberalerna vill se lättade regler kring familjeåterförening.

– Vi behöver en hållbar migrationspolitik som rimmar med vad Sverige klarar av, inga temporära lagar. Den tillfälliga lagstiftningen ska förlängas, säger Kristersson.

M-ledaren har tidigare sagt att han är fullt medveten om den splittring som finns kring migrationen inom Alliansen, men han påpekade också att samma problem finns inom S/MP-regering.

Han menar därför att frågan måste lösas bredare - över blockgränsen för att skapa en långsiktig lösning. M-ledaren vill se en parlamentarisk utredning där alla riksdagens partier till en början finns med.

– Inget enskilt block kan i dag få igenom sin migrationspolitik. Varken vi, de rödgröna eller SD. Vi måste söka en lösning över blockgränserna.

”Har inga sådana planer”

Allianspartierna är också oeniga kring regeringsfrågan. M och KD menar att man ska försöka bilda regering även om de tre rödgröna partierna blir större och därmed tillträda med SD:s hjälp. Det säger C och L nej till.

De vill i stället söka ett bredare stöd över blockgränsen med Miljöpartiet eller Socialdemokraterna.

Flera bedömare har fört fram att Kristersson i ett svårt läge kan försöka bilda en ren M-regering i minoritet. Men det är Kristersson inte alls intresserad av.

– Jag har inga sådana planer över huvud taget. Jag vill ha så stark och bra regering som möjligt tillsammans med Alliansen. Vi är den starkaste och bredaste kraften i svensk politik.

ANNONS