Allians-kritiken: Skolan får lika mycket som båtmotorer

Uppdaterad 2018-05-03 | Publicerad 2018-04-16

Allianskritiken mot regeringens vårbudget låter inte vänta på sig.

Att den ekonomiska politiken är för passiv är ett återkommande tema.

– Att skolan får lika mycket pengar i budgeten som elbåtmotorer visar att regeringen offrar skolan, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

10 000 fler sommarjobb till unga, Metoo-miljoner, satsningar på tullen, sjukvården och polisen – det är några av huvuddragen i regeringens vårbudget. ”För lite och för passivt”, menar de ekonomisk-politiska talespersonerna för Alliansen.

– Att skolan får lika mycket pengar i budgeten som elbåtmotorer visar att regeringen offrar skolan, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

– Det är mycket oroväckande. I stället krävs nu satsningar på kunskap, studiero och att höja läraryrkets status.

”Ett enormt misslyckande”

Kristdemokraternas Jakob Forssmed riktar sin kritik mot att regeringen inte kommer att nå sitt mål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Det kommer inte att nås, ett enormt misslyckande, vi ligger på plats 15 nu.
Att arbetslöshet sjunkit beror enligt KD inte på regeringen utan på högkonjunkturen, säger han.

– Regeringen bedriver en passivitetens politik, säger Forssmed (KD).

”Arbetsmarknaden klyvs”

Centerpartiets Emil Källström hävdar att det stora problemet är att klyftorna växer och att regeringen inte prioriterar detta.

– Vi är i brinnande högkonjunktur och det går på flera sätt bra för Sverige just nu. Men det går inte lika bra på alla plan. Arbetsmarknaden klyvs allt mer mellan de som har jobb och de som inte har ett jobb, vårdköerna växer, skillnaden mellan stad och land växer och klimatutsläppen ökar. Regeringen står handfallen inför dessa utmaningar, säger Emil Källström.

– Den socialdemokratiskt ledda regeringen präglas av en passivitet inför framtidens utmaningar.

Moderaternas Elisabeth Svantesson säger att regeringen ”har en oförmåga att prioritera” och att det i synnerhet har drabbat polisen.

– Polistätheten är ännu sämre än den var 2014. Det är ett av de absolut största misslyckandena. Polisen är underfinansierad.