Peter Eriksson: Borgerlig splittring om kärnkraften

Publicerad 2015-12-17

Förre MP-språkröret Peter Eriksson hoppar nu på Alliansen – om kärnkraften.

Enligt honom är de borgerliga partierna djupt splittrade på EU-nivå.

– Här finns en total spricka i Alliansen där M och KD helt verkar överge överenskommelsen om att inte subventionera ny kärnkraft, säger Eriksson.

Bakgrunden till tvisten är den omröstning som EU-parlamentet genomförde i Strasbourg med anledning av betänkandet "På väg mot en europeisk energiunion".

I dokumentet fanns en formulering om att "kärnkraften bör stödjas i alla former av EU:s finansiella mekanismer eller via EU:s finansinstitut.". Ett ställningstagande för kärnkraft som fick många ledamöter att resa ragg.

"Omfattande slöseri med skattemedel"

Andra, däribland Moderaterna och Kristdemokraterna från Sverige, valde att rösta för kärnkraften.

– De verkar ha insett att det inte går att bygga ny kärnkraft utan stora subventioner. Men det är ett omfattande slöseri med skattemedel. Det är mycket mer effektivt med förnybart, man får mer energi för pengarna, säger Peter Eriksson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och tidigare språkrör.

– Man verkar nu helt överge alliansöverenskommelsen från 2009 om att inte skattesubventionera kärnkraften. Sprickan verkar total.

Centerpartiet valde att ställa sig på samma sida som Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i frågan. Även Cecilia Wikström från Liberalerna, tidigare Folkpartiet, gick på den rödgröna linjen medan hennes partikollega Jasenko Selimovic lade ned sin röst.

M: Erikssons hopkok

Gunnar Hökmark, en av de moderata parlamentarikerna, tycker inte alls det är konstigt att M och KD röstade på annat sätt än C och FP. Trots att de fyra partierna har ingått en överenskommelse om kärnkraften på hemmaplan.

– Det där är Peter Erikssons hopkok. Här nere har vi inget allianssamarbete, Alliansen handlar om att bilda regering i Sverige. Här bygger vi majoriteter på andra sätt, säger Hökmark.

– Han måste väl veta att det finns olika uppfattningar om kärnkraften inom Alliansen. Gör han inte det bör ägna en del av julhelgen till att läsa på.

Enligt Gunnar Hökmark är kärnkraften som energikälla en viktig nyckel i EU:s arbete för att få ned koldioxidutsläppen.

Motståndarna vann omröstningen

Motståndarna till kärnkraften lyckades dock stoppa formuleringen som stöddes av M och KD med två rösters marginal, 308 röster mot 306.

– Det är mycket billigare och mer konkurrenskraftigt med förnybar energi i dag. Ny kärnkraft är inte konkurrenskraftig längre, säger Peter Eriksson.

ANNONS