Två miljarder till klimat och miljö i regeringens budget

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Flygskatt, solceller, laddstolpar, skydd av värdefull natur och satsning på renare hav.

Det är några av klimat- och miljöåtgärderna i vårändringsbudgeten.

– Regeringens ambition är att vara en global föregångare i de här frågorna, säger Isabella Lövin (MP).

Miljöpartisterna Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, och Per Bolund, finansmarknadsminister, fick presentera regeringens satsningar på miljö och klimat i vårändringsbudgeten.

Regeringen samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna om budgeten.

Totalt uppgår satsningarna till nära två miljarder kronor. Hon menade att det bland annat krävs stora teknikinvesteringar om Sverige ska nå målet om att bli klimatneutralt, det vill säga inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.

Klimatklivet största posten

Lövin uttryckte flera gånger att regeringen nu återför medel som skars bort när riksdagen röstade genom Moderaternas och Kristdemokraternas budget med stöd av Sverigedemokraterna i december.

Den största utgiftsposten går till Klimatklivet, ett projekt som syftar till att ställa om Sverige till ett mer miljövänligt samhälle genom bidrag till lokala och regionala verksamheter som minskar utsläppen av koldioxid, till exempel laddstolpar och biogasanläggningar. Totalt viks 750 miljoner kronor till detta, vilket gör att totalsumman uppgår till 1,5 miljarder för 2019.

Klimatklivet har fått kritik, bland annat av Riksrevisionen, för att pengarna det kostar skulle kunna användas mer effektivt på annat håll.

Bland andra åtgärder finns bevarad flygskatt och satsningar på järnväg till kontinenten, ersättning för solceller, skydd av natur och strövområden samt arbete för friskare hav.

Men Lövin var samtidigt tydlig med att det behövs väsentligt mycket mer satsningar för att nå klimatmålen. Hon kallar 2019 för ett ”övervintringsår” för miljöarbetet i Sverige på grund av de nedskärningar som M/KD-budgeten innebar.

– Det var en chock när deras budget gick igenom. Jag har blivit uppvaktad av så många aktörer i Sverige som måste säga upp personal och är oroliga för sin verksamhet. Nu får de hopp igen.

”Miljöslakten avslutad”

Per Bolund påpekade i sin tur att påslaget till klimat och miljö i vårändringsbudgeten ger en ännu större totalbudget på området, än den som fanns innan M och KD-budgeten röstades genom.

Han menade också att detta nu vänder utvecklingen från den klimatslakt han anser budgeten innebar.

– Vi tycker inte det här är tiden att spara på miljöområdet, det här är tiden att satsa. Så vi kan nu säga att miljöslakten är avslutad.

Moderaterna är kritiska till att så mycket pengar läggs på Klimatklivet, en åtgärd man vill skrota.

– Problemet är att de återställer allt som inte har fungerat, utan har lett till höjda utsläpp under senare år, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

– Den förra regeringen bedrev en ineffektiv klimatpolitik och då ska de ju inte fortsätta på samma väg. Vi har varken tid eller råd med symbolpolitik.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
Publicerad: