Kritiken: Kristersson vill inte stöta sig med Åkesson

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ulf Kristersson får kritik från flera håll för att han inte svarade på Jimmie Åkessons anförande i partiledardebatten.

– Det talar för sig själv, säger Löfven.

– Jag är besviken, säger Björklund.

Kristersson slår däremot ifrån sig kritiken och säger att han bara vill prata om sin egen politik.

Upplägget för partiledardebatterna i riksdagen är att att varje partiledare först får hålla ett anförande. I nästa runda får de andra begära replik – vilket innebär att olika partiledare kan mötas flera gånger under debatten.

SD-ledaren Jimmie Åkesson var tredje partiledare att hålla anförande. Samtliga partiledare begärde sedan replik, utom M-ledaren Ulf Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) antyder att Kristerssons uteblivna svar betyder att han inte vill stöta sig med SD.

– Kristersson går lämpligt ut och tar ingen replik på Jimmie Åkesson. Och Annie Lööf kan inte ge ett tydligt besked om huruvida hon ska släppa fram en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det är tydligt att det här krackelerar och det krackelerar i hög hastighet, säger Stefan Löfven.

Björklund: Vet inte om M är rädda

Hur tolkar du det här att Kristersson inte tar replik på Åkesson?

– Jag tar inte replik på Sjöstedt som ingår i regeringsunderlaget, det får man dra sina slutsatser. Förut har det tagits replik på Åkesson från moderat håll, men Kristersson väljer att inte göra det – det får tala för sig själv.

Även L-ledaren Jan Björklund reagerar.

– Jag är besviken på att Ulf Kristersson inte tar repliker på Jimmie Åkesson, säger han till TT.

Björklund tycker det är viktigt att motivera väljare som står och väger mellan att rösta på Alliansen och SD.

– Jag vet inte om Moderaterna är rädda för att ta konflikten med SD för att man förlorar väljare. I så fall tror jag att man tänker fel, säger Björklund till TT.

Isabella Lövin säger att det var ”konstig dynamik” när Ulf Kristersson lämnade kammaren utan att svara Åkesson.

Kristersson: Det är helt meningslöst

– Det var anmärkningsvärt. Kutymen är att man inte tar debatt mot sina vänner, och här valde han att inte ta replik på SD, som är det parti som växer mest och som har värderingar som många av oss är djupt oroade över. Att han som statsministerkandidat inte vill stöta sig med Jimmie Åkesson, det tycker jag är anmärkningsvärt, säger hon.

Ulf Kristerssons pressekreterare skriver i ett sms till Aftonbladet att Ulf Kristersson bara begärde replik på Löfven. Anledningen till det var att han vill få till en blocköverskridande överenskommelse om migrationspolitiken. I debatten i riksdagen i januari tog han däremot replik på Åkesson.

Till TT säger Kristersson:

– Men den grundläggande orsaken är att jag inte tar repliker för jag vill diskutera min egen politik. De flesta repliker är till för att förvanska motståndarens uppfattning och sedan tjafsa om den. Det tycker jag är helt meningslöst.

”Alliansen har krackelerat”

Stefan Löfven menade också att det blev tydligt i debatten att Alliansen nu har krackelerat, till följd av stora åsiktsskillnader mellan partierna i migrationsfrågan.

Centerns partiledare Annie Lööf slog dock helt i från sig detta.

– Där måste jag göra Löfven besviken. Alliansen lever i allra högsta grad, säger hon.

Lööf menar att de borgerliga partierna är överens om fler frågor än dem man inte tycker lika om.

– Det är klart att det skiljer en del, det gjorde det även när vi satt i regering. De åtta åren visade att vi även i mycket komplicerade frågor hade en förmåga att komma överens även i komplicerade frågor.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE