Läkare åkte till Stockholm för att smittas – utreds av sjukhuset

Uppdaterad 2020-04-24 | Publicerad 2020-04-22

Läkaren åkte enligt uppgifter till Stockholm för att få corona.

Tillsammans med en lokalpolitiker ska hon ”tagit i saker och slickat på händerna” för att smittas.

Nu utreder hennes arbetsgivare händelsen.

– Det är ett olämpligt beteende, säger läkarens chef.

Aftonbladet rapporterade i går om lokalpolitikern Urban Persson, som reste till Stockholm i syfte att smittas med corona.

Stockholmsresan gjordes tillsammans med en läkare, som enligt Persson ville smittas i ett tidigt stadium, innan andra fick corona.

– Läkare utsätts för smitta i arbetet. Om de smittar sig själva så blir inte alla sjuka samtidigt. Det var tanken, säger Urban Persson.

Läkaren arbetar enligt flera uppgiftslämnare på ett sjukhus i mellersta Sverige. Kollegor vittnar om att hon berättade om sina planer före avresan.

– Vi trodde hon skämtade, säger en anställd på sjukhuset som vill vara anonym.

”Hon ville bli smittad”

Efteråt ska läkaren ha berättat för kollegor att hon och politikern försökte träffa så mycket folk som möjligt i Stockholm. Hon ska även ha slickat på sina händer efter att ha tagit på saker för att smittas med viruset.

– Hon vill bli smittad så tidigt som möjligt för att vara helt säker på att få bli inlagd på iva, om det skulle behövas. Det är hennes resonemang, säger en källa på sjukhuset där läkaren arbetar.

Politikern Urban Persson vill inte kommentera något om läkaren. Han har dock tidigare berättat att han själv slickade på ett räcke under resan till Stockholm, i syfte att smittas av corona. 

– Ja det gjorde jag. Är det något konstigt med det? säger han när Aftonbladet når honom på nytt för att utreda händelseförloppet.

Sjukhuset kommer utreda

Läkarens chef bekräftar att han fått information om händelsen, dels från anställda på sjukhuset, dels från en anonym brevskrivare.

Chefen beskriver det inträffade som en ”udda historia”.

– Vad vederbörande gör på fritiden har jag inget inflytande över, sedan kan man tycka att det är ett olämpligt beteende. Det går emot rekommendationerna.

Har läkaren träffat patienter efter den här resan?

– Det har hon säkert gjort. Om hon inte haft symtom har hon säkert jobbat.

Chefen kommer att utreda händelsen men har ännu inte varit i kontakt med läkaren.

Avböjer kommentarer

Hur kommer det sig, du är ju hennes chef?

– Hon har inte varit här på ett tag. Vi lånar ut henne till andra vårdinrättningar ibland. Jag har inte kollat hennes schema.

Vet du om hon testats för corona?

– Det känner jag inte till.

Aftonbladet har varit i kontakt med läkaren, som avböjer kommentarer.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.