Tegnell-kritiska forskare: Vi ville ha dialog inte ett skyttegravskrig

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-19

Två forskare tar nu avstånd från delar av uppgifterna i en uppmärksammad artikel med kritik mot Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt anser de att deras huvudbudskap har försvunnit – och att debattklimatet har gått överstyr.

– Det har varit smutsiga påhopp, forna kollegor har blivit helt vansinniga. Jag kommer inte medverka i debatten längre, säger professor Björn Olsen.

En grupp forskare hävdade nyligen att Sverige skjuter mot Italiens höjder i antalet döda i corona.

Två av forskarna som undertecknat debattartikeln i DN anser nu att det var en olycklig formulering.

– Det var ett misstag och det var inte bra. Vi skulle ha jämfört med ett annat land i stället. Tyngdpunkten i artikeln var att beskriva att det finns asymtomatisk spridning och vad de innebär för äldrevården, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Även Marcus Carlsson, docent på matematikcentrum vid Lunds universitet, tycker att delar av artikeln kunde ha gjorts annorlunda.

– Jämförelsen med Italien var olycklig. Det är bättre att hålla sig till att jämföra grannländerna, säger han.

Svårt att jämföra dödstal

I debattartikeln skriver forskarna att Folkhälsomyndigheten har ”tjänstemän utan talang”.

– Det var olämpligt. Vi vill få till en dialog med Folkhälsomyndigheten i stället för ett skyttegravskrig, säger Marcus Carlsson.

Går det att jämföra dödsfall mellan länder när det finns så många parametrar att ta hänsyn till?

– Alla siffror är behäftade med stor osäkerhet. Det rapporteras olika mellan olika länder, därför ska man vara väldigt försiktig med jämförelser, säger han.

Han tillägger att det är bättre att titta i ett större perspektiv, vilka länder som ligger högt respektive lågt, snarare än bryta ner det till exakta siffror. 

Marcus Carlsson, docent på matematikcentrum vid Lunds universitet

Stockholm bör isoleras

Professor Björn Olsen understryker att han inte är emot Folkhälsomyndigheten eller Anders Tegnell. Men han gör andra bedömningar i vissa frågor.

En sådan fråga är vikten av en större nedstängning av samhället, en lockdown där restauranger och sociala kontaktytor stängs ner för att hindra smittspridningen. Nu tror han att fönstret för en sådan lockdown av Stockholm har stängts.

– Det är för sent, vi har en totalt okontrollerad spridning. Befolkningen har på egen hand distanserat sig socialt. Men jag tror inte det räcker för att hålla smittan under kontroll, säger Björn Olsen.

Han tror i stället på att isolera Stockholm från resten av Sverige, en metod som tidigare tillämpades i det finska landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Har fått ta mycket skit

Då skulle in- och utresor till Stockholm förbjudas.

– Det skulle göras med syftet att skydda resten av landet, säger han och lyfter fram att vissa delar av Sverige knappt har någon smitta alls, medan Södermanland som har ett stort pendlarutbyte med Stockholm har drabbats hårt.

Ni har fått mycket kritik, hade ni kunnat agera på ett annorlunda sätt?

– Det kan man alltid säga när man tittar i backspegeln. Vi skulle ha tagit bort den där beräkningen och fokuserat på de andra bitarna i artikeln, som var viktigare. Nu har vi fått ta så mycket skit. Det har varit fula, rent personliga påhopp.

Som vad då?

– Det vill jag inte ge något exempel på. Men människor har sagt ”håll käften och rätta dig i ledet”. 

Svarar i ett Youtube-klipp

Marcus Carlsson vid Lunds universitet har efter kritiken lagt ut ett klipp på Youtube där han försvarar räknemetoden som används. Forskarnas beräkningar visar att dödligheten i corona i Sverige är 10,2 per miljon invånare. För Italien är siffran 9,7. Detta har de kommit fram till genom att jämföra antal döda i Sverige tre dagar i april (7e, 8e och 9e) med tre dagar i Italien.

Marcus Carlsson medger dock att valet av datum gör att siffran för Sverige är hög. Just den 8e och 9e april hade Sverige en topp över antalet inrapporterade dödsfall. Men han tillägger att om man räknat på ett annat sätt, till exempel över en sjudagarsperiod, så hade slutsatsen varit den samma, det vill säga att Sverige har en oroväckande trend som avviker, speciellt i jämförelse med de nordiska länderna.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS