Förundersökning om våldtäkt mot tidigare SD-politiker läggs ner

Publicerad 2017-11-23

Tidigare under hösten anklagade Hanna Wigh en riksdagsledamot i SD för sexuella övergrepp i TV4:s ”Kalla fakta”.

Nu läggs förundersökningen ner.

– Det finns ingen utomstående objektiv bevisning som kan klargöra vad som hänt och då kan jag inte fortsätta driva en förundersöknings, säger Sterup. 

Hanna Wigh

Utredningen om en misstänkt våldtäkt och två fall av sexuella övergrepp i riksdagen har lagts ner på grund av brist på bevis.

I TV4:s program ”Kalla fakta” vittnade Hanna Wigh om övergrepp och sexuella trakasserier inom Sverigedemokraterna. Hon anklagade en manlig riksdagsledamot i SD för ett grovt sexuellt övergrepp som han ska ha utsatt henne för i riksdagen.

Händelserna polisanmäldes senare, men nu har förundersökningen lagts ner.

Enligt chefsåklagare Maria Sterup har det hållits förhör med de inblandade personerna och andra som haft uppgifter att lämna. Ord står mot ord och man saknar oberoende bevis.

– Det har visat sig att ord står mot ord. Det finns ingen utomstående objektiv bevisning som kan klargöra vad som hänt och då kan jag inte fortsätta driva en förundersöknings, säger Maria Sterup till Aftonbladet. 

Den utpekade mannen skriver i ett sms till Aftonbladet att beslutet var väntat:

– Det var naturligtvis väntat, men när man vaknar ur en sådan här mardröm är det svårt att hitta orden och tankarna, skriver han.

Överväger att överklaga

Hanna Wigh säger till Aftonbladet att hon har varit i kontakt med sin advokat och att man överväger att överklaga.

– Jag har pratat med min advokat på morgonen. Vi begär ut förundersökningen och vi övervägar en överklagan, säger Wigh till Aftonbladet.

”Påfrestande”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att det är bra att det hela har utretts.

– Vi är nöjda över att man utrett saken. Resultatet var väntat mot bakgrund av det underlag som den frikände mannen har presenterat, säger han till Aftonbladet.

Det var partiet som valde att anmäla händelsen efter att de nåtts av anklagelserna. Den utpekade mannen har tagit en time out.

– Även om utfallet var väntat har detta varit känslomässigt mycket påfrestande för den frikände. Först ska han få landa i detta. Så småningom räknar jag med att han återinträder i tjänst, säger Vinge.

Artikeln uppdateras...