Minskat förtroende för regering och myndigheter

Publicerad 2020-06-03

Förtroendet för myndigheter, regeringen och riksdagen sjunker i spåren av coronautbrottet.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Man är mer kritisk till hur situationen hanteras, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Svenskar är kända för att generellt ha en hög tilltro till myndigheter. Den svenska linjen under coronapandemin har i flera undersökningar fått stort stöd. Men enligt Aftonbladets/Demoskops nya mätning börjar förtroendet dala.

Förtroendet för riksdagen, regeringen och Folkhälsomyndigheten minskar med mellan 8 och 12 procentenheter. Det är kraftiga förtroendenedgångar, menar Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Förtroendet går ner för regeringen.

Känslan av sammanhållning avtar

Han tolkar resultatet som att det finns en kritik mot hanteringen av coronautbrottet. Han tror också att det beror på att den akuta fasen i pandemin är över och att stämningsläget i samhället börjar ändras.

– Vardagen är förändrad men en normalitet är tillbaka. När man inte längre upplever att man är i en akut kris så avtar också de väldigt starka känslorna av sammanhållning. Det är förmodligen en rätt stor samhällsdebatt som väntar oss, säger han.

Santesson säger att utvecklingen är väntad och följer liknande mönster från andra kriser. Debatten i samhället har skruvats upp och den politiska oppositionen har hårdare börjat kritisera den svenska hållningen.

Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten minskar i förtroendet.

Fortsatt hög nivå

Det talas om att den svenska borgfreden är på väg att brytas.

– Det gäller både mellan partierna och mellan allmänheten och offentligheten, säger Santesson.

Men trots nedgången har en stor andel av de tillfrågade i mätningen ett fortsatt stort förtroende. På frågan hur förtroendet ser ut för myndigheter som hanterar coronapandemin svarar 55 procent stort eller mycket stort.

Det är högre än när pandemin bröt ut, men inte lika högt som förra månaden.

– Med tanke på hur de svenska dödstalen sticker ut internationellt så är det slående att förtroendet i Sverige ligger kvar på en så hög nivå. Det vittnar om den stora tilliten som finns till det offentliga i Sverige, säger Santesson.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen