Kristersson: Regeringen underskattade testfrågan

Publicerad 2020-05-14

Regeringens mål om 100 000 coronatester i veckan är långt ifrån uppfyllt.

M-ledaren Ulf Kristersson är kritisk och menar att mer borde ha gjorts – tidigare.

– Regeringen underskattade hela frågan inledningsvis, det fanns ett obegripligt ointresse, säger han.

Nyligen tillsatte regeringen en särskild testkoordinator för att få igång storskaligt arbete med att testa människor för coronaviruset. Målet är 100 000 tester i veckan, men ännu är bara knappt en tredjedel uppfyllt.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S), som är ansvarig för krishanteringsfrågorna inom regeringen, är en förklaring till att Sverige varit trögstartat i frågan att det är många led mellan beslut och utförande. Problemen har handlat om allt i från vem som ska göra testerna till var remisserna kan komma i från.

Pengar till storskaligt testande spikades den 1 april i år då regeringen och samarbetspartierna gick ut med att en miljard kronor skulle vikas för ändamålet.

M-ledaren Ulf Kristersson.

”En perifer fråga”

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, menar dock att regeringen inte gjort tillräckligt för att få igång arbetet.

Han framhåller att han lyft frågan sedan i mars, men att han inledningsvis möttes av ett ointresse.

– Det var inget motstånd utan ett ointresse, det var något av en perifer fråga för regeringen. Och eftersom Folkhälsomyndigheten inte heller från början drev den frågan, så gjorde inte regeringen det heller. Det var lite så att de abdikerade från frågan, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven.

Smärtsam erfarenhet

Moderatledaren menar att det hade varit möjligt att agera snabbare för att få igång den logistikkedja som krävs för att masstestning ska vara möjlig.

– Ju mer veckorna har gått desto mer har regeringens intresse ökat. Men kapaciteten har inte ökat i samma takt, vi står fortsatt och trampar där mellan 25 000 och 30 000 tester i veckan, vilket är långt under vad vi borde legat på.

Enligt Kristersson har det nu ”mycket smärtsamt” visat sig att det hade varit viktigt att komma igång med omfattande testning.

– Hade vi kunnat testa i äldreomsorgen så hade vi kunnat ta bort risken att människor, utan att veta om att de är smittade, tar med sig smittan in på äldreboenden. Det står i eldskrift just nu.

Inrikesminister Mikael Damberg (S), är ansvarig för krishanteringsfrågorna.

”Kan inte peka med hela handen”

Vänsterpartiets talesperson i hälsofrågor, Karin Rågsjö, tycker i sin tur att regeringen gjort vad den kan.

Hon ser i stället problem i hur Sverige är organiserat.

– Vi har inte någon nationell struktur, staten kan inte peka med hela handen, det är upp till varje region, säger hon.

Rågsjö tror inte att det kommer att vara möjligt att masstesta människor i Sverige på länge. Viktigast är att personer inom samhällsbärande funktioner testas, anser hon.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen