SD KU-anmäler Morgan Johansson

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna anmäler justitieminister Morgan Johansson till Konstitutionsutskottet.

Orsaken är en studie som pekar på att Brottsförebyggande rådet, Brå, anpassat sina rapporter efter hur politiker vill ha det.

Studien, som gjorts av forskare vid Linköpings universitet, pekar på att det funnits politisk påverkan på slutsatser i rapporter som gjorts av Brå.

Myndigheten, som ligger under justitiedepartementet, tar fram offentlig statistik och utvärderar politiska reformer.

Enligt forskarna, som bland annat intervjuat anställda och före detta anställda på Brå, har påverkan skett både via departementet men även via chefer på myndigheter.

TT rapporterar att det kan handla antingen om hur frågan i rapporten formuleras från början, att slutsatser i rapporter ändras, eller att Brå i yttranden särskilt lyfter fram positiva förhållanden.

KU-anmäler Morgan Johansson

Studien har lett till hård kritik mot regeringen från oppositionen. Justitieutskottet har kallat till sig Brå-chefen och rapportförfattarna.

Sverigedemokraterna har valt att anmäla justitieminister Morgan Johansson till justitieutskottet.

Brå:s tillförordnade generaldirektör Björn Borschos säger att myndigheten inte ändrar i några slutsatser efter att man pratat med departementet.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) känner inte igen kritiken mot BRÅ. Till TT säger han:

– Jag kan bara svara för hur jag själv leder departementet, och jag har inte tagit några initiativ för att försöka styra forskning eller myndigheter på det här sättet. Sen kan jag naturligtvis inte svara för mina företrädare men det skulle förvåna mig om min företrädare Beatrice Ask (M) skulle göra något liknande.

Publicerad:

LÄS VIDARE