Löfven oroad över den hårda tonen i debatten

Publicerad 2016-11-24

Den råa tonen i debatten på sociala medier oroar statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag har sett det själv på Twitter och Facebook och tycker det är otrevligt. Det för inte demokratin framåt, snarare tvärtom, säger han.

I kväll möts statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) i en duell i TV4. Den senaste tiden har den politiska debatten handlat mer om tonläget än om själva sakfrågorna. Anledningen är både den hätska amerikanska presidentvalskampanjen, men även det faktum att en moderat tjänsteman i förra veckan kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora” i en livesändning på nätet.

Framför allt har den hårda tonen i sociala medier lyfts fram. I en intervju inför kvällens duell berättar statsminister Stefan Löfven att även han reagerat.

– Jag har sett det själv på Twitter och Facebook och tycker det är otrevligt. Det för inte demokratin framåt, snarare tvärtom, det begränsar den. Jag tror definitivt den hårda tonen leder till att många människor inte vill vara på sociala medier, det begränsar människors möjlighet att uttrycka sig, säger han.

”Måste ske med respekt”

Samtidigt säger Löfven att den politiska diskussionen måste kunna vara hård i sak.

– Men det måste ske med respekt för varandra, det är bra för demokratin och för väljarna. Vi styr ju inte över sociala medier. Men jag tror att om man systematiskt ser till att det är så här vi vill ha det, med en bra ton, så tror jag att vi kan få ett betydligt bättre klimat.

Den senaste tiden har flera politiker berättat om hur de utsätts för hat på sociala meder, bland dem Veronica Palm (S) och Birgitta Ohlsson (L). Palm har av den anledningen valt att logga ut helt från Twitter.

– Det är oroväckande. Jag har mycket stor förståelse för Veronica Palm. Hon har flera gånger beskrivit vad hon utsätts för. Det är samtidigt tråkigt, att när vi nu har en utveckling mot fler sociala medier, så väljer fler att inte vara med där. Det är oerhört viktigt att vi tar tag i detta och gemensamt tar ansvar för att sociala medier fungerar på ett bra sätt, säger Löfven.

Han tror att det finns flera orsaker till det hårda tonläget, bland dem en utbredd oro bland människor.

– Den måste vi fånga upp mycket bättre. Jag tror det har att göra med en omvärldsförändring som får gör att folk inte känner att de riktigt kan ha kontroll över vad som händer och varför det händer. Ökad osäkerhet är ofta lika med mer rädsla och det kan ofta leda till hat och hårda ord.

”Lätt att tonen åker upp”

Dessutom menar statsministern att ökade klyftor i samhället ligger bakom. Men han menar även att det nya medielandskapet spelar in.

– Om man inte läser tidningen eller ser nyheterna på tv och i stället får sina nyheter från sociala medier, då leder det till att människor som tycker lika har sin egen världsbild, och några andra har en annan. Då är det nog lätt att tonen åker upp, det blir mer utropstecken och tuffare ord för att man vill stå upp för sin uppfattning och visa att de andra har fel.

För egen del är Löfven också självkritisk å sitt partis vägnar. Han menar att Socialdemokraterna måste vara ute mer och möta folk i deras vardag för samtal.

Kvällens debatt hoppas mot Kinberg Batra hoppas Löfven blir tuff när det gäller sakpolitiken.

– Men vi ska båda visa respekt för varandra. Det tror jag att vi kommer klara väldigt bra.