Moderaterna kräver svar om Vänsterpartiet

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2018-09-10

Moderaterna kräver svar från Stefan Löfven om Vänsterpartiet ska ingå i hans regeringsalternativ.

Partisekreterare Gunnar Strömmer vidhåller partiets ståndpunkt – att Stefan Löfven enligt grundlagen bör avgå.

– Det finns bara ett regeringsalternativ i svensk politik, och det är Alliansen, säger han.

Men Socialdemokraterna står fast vid att det största partiet ska ha statsministerposten.

Socialdemokraterna är fortsatt Sveriges största parti, med ett valresultat på 28,4 procent. Partiet har dock tappat från förra valet och har inte haft så svagt stöd på över hundra år.

Justitieminister Morgan Johansson och Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen, kallade till presskonferens efter partitopparnas möte där de informerade om hur de ser på läget.

– Vi får inte låta valrörelsen bara fortsätta. Nu är i stället tid för att ansvara för landet, säger Ygeman.

– Vi är beredda att regera över blockgränsen, även om de rödgröna är större.

”Obalanserat av de borgerliga”

Enligt Anders Ygeman finns flera tänkbara regeringsalternativ. Nu bör man i lugn och ro analysera valresultatet och vilka alternativ som kan finnas, slog han fast och menade att det är ”naturligt” att det största partiet har statsministerposten.

Morgan Johansson satt i grundlagsutredningen och menade att det inte finns något krav på att statsministern måste avgå i en situation som dagens. I stället, säger han, ställs det hela på prov först om ett par veckor när statsministeromröstningen sker i riksdagen.

– Det är alldeles för tidigt nu att säga vilket stöd partierna har i riksdagen nu. Det får man se när man vet hur partierna väljer att agera, säger han.

M: Löfven måste avgå

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer mötte pressen strax efter klockan 13. Han sa då att Löfven enligt grundlagen ska avgå och hänvisade till förarbetet till grundlagen. Där står det att om det är oklart om regeringen har stöd i riksdagen så bör den avgå.

Strömmer uppmanade också Stefan Löfven att svara på hur han tänker förhålla sig till Vänsterpartiet.

– Det finns bara ett enda samlat regeringsalternativ i svensk politik, och det är Alliansen. I den mån det finns ett samlat rödgröna alternativ, då känns det angeläget att Stefan Löfven presenterar det. Särskild betydelse att klargöra om Vänsterpartiet ingår i det regeringssamarbetet, säger Gunnar Strömmer.

Tidigare på måndagen satt Socialdemokraternas innersta krets, VU, i möte. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menade att det bara är en blocköverskridande regering som är rimlig, sett till valresultatet.

– Det fanns bara en vuxen i rummet i går kväll och det var Stefan Löfven. I det här läget måste vi ta det lugnt och börja diskutera sakfrågorna, till syvende och sist måste ju landet kunna regeras, säger han.

Att de borgerliga partierna i går kväll krävde Stefan Löfvens avgång kallar Thorwaldsson för ”obalanserat”.

– De kommer nog att komma till sans, de har ju samma läge, det är en riksdag där de rödgröna och de borgerliga är ungefär lika stora, säger Thorwaldsson.

Om han tycker att S ska bjuda in till blocköverskridande samtal redan nu vill han dock inte uttala sig om, det menar han är S-ledningens ansvar att besluta om.

Aftonbladet har talat med en rad källor om vad som händer i partiet just nu.

Samtal om att bjuda in

Enligt uppgifter har partitopparna under morgonens möte analyserat valresultatet på ett djupare plan och också diskuterat hur man ser på den egna kampanjen och arbetet fram till valet.

S valgeneral John Zanchi uppges ha varit på plats för att svara på frågor kring strategin runt kampanjen. I slutskedet av valrörelsen har S tryckt på tre saker: Att inte ge SD inflytande över den svenska politiken, partiets förslag på en familjevecka för föräldrar samt satsningar på pensionärer.

Källor talar också om att partiledningen nu diskuterar hur man ska gå vidare när det slutliga valresultatet finns på plats, troligen på onsdag.

Det handlar bland annat om vem som ska få uppdraget att bjuda in till blocköverskridande samtal, om detta blir aktuellt. Ett alternativ kan vara sonderingar på en lägre nivå än partiledningarnas inledningsvis. Det handlar också om på vilket sätt detta ska ske, helt öppet i media eller om man ska föreslå förhandlingar i hemlighet.

Anders Ygemans svar på frågan om vem som ska bjuda in till samtal var att ”den frågan vill man nu hålla nära kroppen”.

Öppnade för att regera med V

Anders Ygeman, talade med media när han anlände till S-topparnas möte vid 9-tiden i morse. Han öppnade då för att regera även med V:

– I det här läget ska vi inte utesluta något regeringsalternativ. Vi ska koncentrera oss på att söka samarbeten framåt. Jag hoppas och tror att vi ska få ett samarbete över blockgränsen på plats.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!