Ilska mot Annie Lööf inom Alliansen: Ville rädda sitt eget skinn

Publicerad 2017-09-15

Alliansen lyckades aldrig enas i frågan om Peter Hultqvist.

Nu riktas ilska från M, KD och L mot Annie Lööf - som man menar försökte rädda sitt eget skinn inför en framtida granskning av KU.

– Hon är den som gjort att Alliansen spruckit och att vi andra inte har kommit vidare i våra kompromissförsök, säger en källa i Liberalerna.

C-ledaren Annie Lööf.

Under fredagen vaknade Alliansen upp med en rejäl baksmälla. De senaste veckorna har partiledarna förhandlat om hur de skulle gå vidare med misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) man planerade att väcka i riksdagen efter sommarens it-skandal.

Men i torsdags rasade allt samman och splittringen var total. På kort tid kallade de fyra olika partierna till enskilda presskonferenser. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna fullföljde planerna hoppade Liberalerna och Centerpartiet av.

Det innebär att Hultqvist nu sitter säkert i regeringen.

Aftonbladet har talat med källor inom Allianspartierna. Flera uppgiftslämnare berättar att ilskan inom M, KD och L nu är stor. Och det är mot C och Annie Lööf som den riktas.

Ilskan vänds mot Annie Lööf

Enligt vad Aftonbladet erfar var även L redo att gå vidare för att fälla Hultqvist, men bara om Alliansen visade enad front. Men efter att C valde att hoppa av såg man ingen annan utväg än att göra samma sak.

– Centern har bromsat detta väldigt hårt. Annie Lööf ville rädda sitt eget skinn, säger en L-källa.

I slutskedet av förhandlingarna meddelade Lööf att hon hade personliga skäl för att ändra linje, enligt L-källan. Orsaken som, enligt källor, nämndes var att Lööf själv snart, tillsammans med den förra Alliansregeringen, ska granskas i Konstitutionsutskottet. Hon ska ha varit rädd för att misstroendevapnet i framtiden ska användas mot henne, om hon själv blir minister efter nästa val.

– Hon sa att hon skulle kunna bli första bondoffret efter ett eventuellt maktskifte. Annie Lööf är den som gjort att Alliansen spruckit och att vi andra inte har kommit vidare i våra kompromissförsök, säger en L-källa.

Inom M var riksdagsgruppen enig, uppger källor. Alla ville att partiledningen skulle gå vidare med planerna på att fälla försvarsministern. I partiet tycker många inte att Annie Lööf gett en tillräckligt bra förklaring till sitt agerande.

– Den som väljer att kliva av ett redan lanserat besked är också svaret skyldig om varför, säger en M-källa.

Även på andra håll i Alliansen är ilskan stor.

– Vad jag förstår är en del av grunden för deras agerande att C lagt mycket pengar på opinionsundersökningar där de såg att deras väljare inte tyckte det var en bra idé att fälla Hultqvist. De styrdes av den opinion som de hade betalt en hel del för att undersöka, säger en källa.

Det var i somras som en enad Alliansen meddelade att de skulle rikta misstroende mot tre statsråd till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Två av dem, Anders Ygeman och Anna Johansson, lämnade omgående regeringen. Men Hultqvist blev kvar. Allianspartierna sa då att man skulle gå vidare med sina planer kring Hultqvist när riksdagen öppnade, om ny information inte kom fram.

”Rädd att tappa framgångsvåg”

Det menar nu C att det gjort. Men Lööfs förklaring går inte hem hos de andra.

– Man är rädd för att tappa den framgångsvåg man haft nu när man ligger på 12 procent, säger en källa.

Flera uppgiftslämnare menar att splittringen i frågan är besvärande för Alliansen. Men samtidigt menar man att partierna är överens om den sakpolitiska inriktningen framöver.

– Sprickan framstår som dramatisk men vi har en bra grund för fortsatt samarbete. Men det är en problematik i tillit när man sagt en sak och att man backar ur med svag grund, säger en kristdemokrat.

På fredagskvällen kommenterar Annie Lööf Aftonbladets uppgifter:

– Jag tycker att det här är en smutskastning i den högre skolan, och jag tycker att det är mycket olyckligt. Min politiska kraft kommer inte att läggas på att gräla med mina Alliansmän i medier, säger Annie Lööf till Ekot.

Annie Lööf pressekreterare Hannes Hervieu säger att någon rädsla för framtida KU-granskningar inte alls spelade någon roll i beslutet.

– Misstroendet har hela tiden handlat om en bedömning om det finns saklig grund eller inte. Det som avgjorde var den nya informationen som framkommit, säger han.