Regeringen vill göra attefallshusen större

Uppdaterad 2018-03-08 | Publicerad 2017-09-13

Regeringen vill göra det möjligt att bygga större attefallshus.

Förslaget är ett sätt att minska bostadsbristen anser Peter Eriksson.

– Jag tror det skulle kunna bli 10 000-tals hus om vi fick igång det här, säger bostadsministern.

Attefallshusen lanserades av den förra regeringen 2014 och innebär att man får bygga ett kompletterande hus på tomten utan bygglov.

Huset får idag vara max 25 kvadratmeter stort - nu vill regeringen utöka det till 30 kvadratmeter.

Syftet är att göra det mer attraktivt att bygga.

– Det har inte flugit riktigt, det har inte blivit så stort som Attefall och förra regeringen ville, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Enligt statistik från Boverket skickades det in omkring 1 000 ansökningar om attefallshus förra året. Ungefär lika många ansökningar inkom 2015.

”Arga snickaren” positiv

Men om det blir tillåtet att bygga lite större tror Peter Eriksson att fler skulle bli intresserade.

– Det är svårt att få en bra bostad på 25 kvadratmeter, men med 30 blir det enklare. Flera aktörer i branschen säger det. Även ”Arga snickaren”, säger bostadsministern.

Regeringen tar i morgon beslut om att ge Boverket uppdrag att utreda frågan. Det ska ingå i en redan pågående utredning om tillbyggnader som i framtiden inte ska omfattas av kravet på bygglov, till exempel altaner. Boverket ska även utreda hur eventuella problem med attefallshus ska hanteras. Tidigare har det framförts kritik om att grannar kan störas om hus byggs för nära tomtgränserna.

Lösa bostadsbristen

Utredningen ska vara klar i april och under 2019 hopppas Peter Eriksson att förslaget blir verklighet.

Hur många hus tror du det kan byggas i framtiden?

– Jag tror det skulle kunna bli 10 000-tals hus om vi fick igång det här. Att bygga komplementhus på tomten, till ungarna kanske, eller att hyra ut till någon, kan vara ett viktigt bidrag för att lösa bostadsbristen, säger Peter Eriksson.

Namnet attefallshus kommer från den förre bostadsministern Stefan Attefall (KD). Den mindre varianten av huset, friggeboden, kommer från Birgit Friggebo (FP), bostadsminister 1978–1982. Det nya huset kommer däremot inte få något nytt namn.

Småhusen som maxar din
boyta